Ποια είδη ζυμαρικών υπάρχουν και ποιο ταιριάζει σε κάθε συνταγή;

Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί περίπου 400 σχήματα ζυμαρικών. Ανά τον κόσμο ο αριθμός τους είναι δύσκολο να προσεγγιστεί καθώς Κινέζοι, Άραβες, Έλληνες είναι μόνο λίγοι από τους λαούς που έχουν τις δικές τους ζύμες για ζυμαρικά.

Μακριά ζυμαρικά, κοντά ζυμαρικά, γεμιστά, ζυμαρικά για σούπες – οι χρήσεις τους είναι άπειρες. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο δημοφιλή είδη ζυμαρικών αλλά και με τι συνταγή ταιριάζει το κάθε ένα.

Ιταλικά ζυμαρικά

Σπαγγέτι

Τι είναι: Τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά στον κόσμο χωρίς αμφιβολία είναι τα σπαγγέτι, με μακρύ, λεπτό σχήμα και στρογγυλή διατομή. Κατάγονται από τη Νάπολη ενώ το πασίγνωστο όνομά τους προέρχεται από τον πληθυντικό της ιταλικής λέξης spaghetto που σημαίνει λεπτός σπάγκος. Τα σπαγγέτι τα βρίσκουμε σε διάφορα πάχη, ακόμα και τετραγωνισμένα.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Τα σπαγγέτι δένουν σχεδόν με όλες τις σάλτσες, όπως τα μακαρόνια με κιμά, τα αγαπάνε εξίσου μικροί-μεγάλοι και είναι το ίδιο νόστιμα, σκέτα, πασπαλισμένα με τυρί ή λουσμένα με κόκκινη σάλτσα. Ενώ κάλλιστα μπορούν αν χρησιμοποιηθούν σε απλές συνταγές χωρίς σάλτσα όπως αυτά τα μακαρόνια με καμμένη μυζήθρα.

Λιγκουίνι

Τι είναι: Από τα πιο διαδεδομένα είδη ζυμαρικών είναι τα λιγκουίνι ή αλλιώς λαζάνια. Μας έρχονται από τη Λιγυρία της Ιταλίας, και έχουν μακριά και πλατιά σιλουέτα, περίπου σαν της ταλιατέλας.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Το συγκεκριμένο είδος ζυμαρικού αγαπάει πολύ τις σάλτσες πέστο,  τα θαλασσινά αλλά και τις σάλτσες με κιμά.

Τρυπητά

Τι είναι: Τα τρυπητά ζυμαρικά, ή αλλιώς bucatini, μας έρχονται από την κεντρική Ιταλία. Έχουν μακρύ σχήμα και μια κεντρική τρύπα, ενώ η υφή τους αναδεικνύει τις γεύσεις κάθε σάλτσας. Τα bucatini κυκλοφορούν κυρίως σε τρία νούμερα, το πιο χοντρό και δημοφιλές νούμερο 2, το ενδιάμεσο νούμερο 3 και το πιο κομψό νούμερο 5.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τα τρυπητά ζυμαρικά, και μεγάλη απόδειξη αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, το παστίτσιο. Ωστόσο το σχήμα αλλά και η υφή τους τα καθιστά κατάλληλα και για σάλτσες με βάση την ντομάτα, τον κιμά αλλά και το κρέας. Μη διστάσετε να συνοδεύσετε αυτά τα μακαρόνια σωλήνες ακόμα και με μια πέστο.

Πέννες

Τι είναι: Το πιο δημοφιλές κοντό ζυμαρικό είναι οι πέννες και μας έρχονται από τη μαγευτική Σικελία. Το σχήμα τους μοιάζει με πένα, καθώς έχουν μικρό μήκος και κοίλο εσωτερικό. Μπορεί κανείς να τις συναντήσει με ρίγες (penne rigate) ή και χωρίς (mezze penne). Αν το ψάξεις και λίγο παραπάνω θα δεις ότι κυκλοροφούν και τρικολόρε γνωστά και ως penne tricolore.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Οι πέννες είναι ένα ζυμαρικό που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια μια ανάλαφρη αλλά και μια πλούσια σάλτσα. Το κυλινδρικό τους σχήμα, με την οβάλ τρύπα, θωρακίζει στο εσωτερικό του κάθε μαγειρική έμπνευση, από κόκκινες ή άσπρες σάλτσες μέχρι και λαχταριστές μακαρονάδες φούρνου. Ενώ, αν προτιμήσετε τις πέννες με τις ραβδώσεις να είστε σίγουροι πως θα συγκρατήσουν με παροιμιώδη ικανότητα όλα τα συστατικά της σάλτσας.

Φαρφάλες

Τι είναι: Οι φαρφάλες ή αλλιώς φιογκάκια είναι τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων και μας έρχονται από τη Λομβαρδία της Ιταλίας. Το όνομά τους σημαίνει «πεταλούδες» και ο λόγος που βαφτίστηκαν έτσι είναι προφανής. Καθώς φτιάχνονται από ένα φύλλο ζύμης που κόβεται σε τετραγωνάκια και «τσιμπιέται» στο κέντρο, έχουν μεγαλύτερο πάχος στη μέση και μικρότερο στις άκρες.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Οι φαρφάλες λατρεύουν τις ελαφριές αλλά και τις πλούσιες σάλτσες, ενώ ταιριάζουν άψογα σε μια κρύα μακαρονοσαλάτα. Ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά λόγω της ξεχωριστής του εμφάνισης, κερδίζουν τις εντυπώσεις ακόμα και με μια απλή κόκκινη, μαμαδίστικη σάλτσα

Κοφτό

Τι είναι: Το κοφτό είναι ένα ζυμαρικό που μοιάζει με μικρά σωληνάκια, είναι πολύ αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους και κατάγεται από την περιοχή Καμπανίας της νότιας Ιταλίας. Εάν έπρεπε να τα αποτυπώσουμε σε ζωγραφιά, μάλλον θα ήταν μια μικρή αλυσίδα από κοντά ζυμαρικά που μεταφέρουν, με μεγάλη ακρίβεια και τέχνη, ατόφια τη νοστιμιά της σάλτσας στον ουρανίσκο μας.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Το κοφτό μακαρονάκι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υπεραγαπημένη παραδοσιακή ελληνική συνταγή με το χταποδάκι, που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Ωστόσο τα κοφτά μακαρονάκια είναι εξίσου ταιριαστά και σε σούπες με κρέας ή λαχανικά, δεν μας απογοητεύουν ποτέ και μας βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπους.

Τριβελάκι

Τι είναι: Το τριβελάκι ή αλλιώς βίδες μας έρχεται από τη νότια Ιταλία και το όνομα του ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή του.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά παγιδεύουν στο εσωτερικό τους ακόμα και την πιο ανάλαφρη σάλτσα, με αποτέλεσμα να δένουν εξίσου επιτυχημένα με σπιτικές πέστο αλλά και με πλούσιες τυρένιες σάλτσες ή απλές σάλτσες ντομάτας. Τρομερά ευέλικτο, αφήνει το περιθώριο για απλές μέχρι και πιο πρωτότυπες συνταγές, ενώ αποτελεί πάντα μια εξαιρετική επιλογή για δροσερές σαλάτες.

Τορτελίνι

Τι είναι: Τα τορτελίνι, τα γεμιστά ζυμαρικά, είναι ένα από τα πιο γνωστά μέλη της οικογένειας των ιταλικών ζυμαρικών. Στη MISKO θα τα βρεις με πλούσια, απολαυστική γέμιση από τυρί, κιμά ή τυριά και τομάτα, ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Τα τορτελίνι στη χώρα της γέννησής τους, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στην ιταλική πόλη της Μπολόνια, σερβίρονται αυστηρά σε σούπα μέσα σε ζωμό. Ωστόσο, ανά τον κόσμο οι συνταγές με βάση τα τορτελίνι είναι πολλές και λαχταριστές.

Ελληνικά ζυμαρικά

Κριθαράκι

Τι είναι: Ιδιαίτερες συστάσεις για το πλέον δημοφιλές ζυμαρικό δε χρειάζεται να γίνουν, το ζυμαρικό που θυμίζει σπόρο σιταριού. Το παραδοσιακότερο όλων από την οικογένεια των ελληνικών ζυμαρικών, φέρνει στο νου γεύσεις και αρώματα από παιδική ηλικία και οικογενειακά τραπέζια.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Το κριθαράκι είναι αναμφίβολα το ζυμαρικό του γιουβετσιού, αλλά είναι εξίσου νόστιμο και σε μοντέρνες εκδοχές όπως σε αυτό το κριθαρώτο με γαρίδες. Μη διστάσετε να το συνδυάσετε ακόμα και με λεμονάδες σάλτσες, ψάρια αλλά και λαχανικά.

Χυλοπίτες

Τι είναι: Βρίσκονται δικαιωματικά στην κορυφή των παραδοσιακών ελληνικών ζυμαρικών. Ζυμωμένες με αυγά, τις βρίσκομαι σε διάφορα μεγέθη, από μακρόστενες με πλατιά επιφάνεια μέχρι σε μικρά καρέ, όπως τα χυλοπιτάκια.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Οι χυλόπιτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μία από τις πιο αγαπημένες και κλασικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας, αυτή του κόκκορα με χυλοπίτες. Ενώ κρατούν υπέροχη συντροφιά σε κοκκινιστό μοσχαράκι ή κοτόπουλο, συνδυάζονται μοναδικά με τον πεντανόστιμο καβουρμά ενώ ακόμα και στη σπαρτιατική εκδοχή τους με θρυμματισμένη φέτα, αποτελούν την επιτομή της απλότητας και της γεύσης.

Ματσάτα

Τι είναι: Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά μοιάζουν με λεπτές ταλιατέλες και μας έρχονται από τη Φολέγαναδρο. Η πλατιά επιφάνεια των ματσάτα προσφέρει το γερό κράτημα, δημιουργώντας μπουκιές γεμάτες από απόλαυση.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Τα φαρδιά αυτά ζυμαρικά ταιριάζουν απίστευτα με σάλτσες που περιέχουν κρέας ή και θαλασσινά καθώς προσφέρουν περί κράτημα. Στο νησί από όπου μας έρχονται τα τρώνε με κατσικάκι ή κουνέλι κοκκινιστό ή απλά με σάλτσα ντομάτα και τριμμένη μανούρα.

Πλεξούδες

Τι είναι: Το ζυμαρικό των πλεξούδων τιμά ιδιαίτερα το όνομά τους, το οποίο φυσικά έχουν πάρει από το χαρακτηριστικό σχήμα τους, και γι’ αυτό αγαπούν να “δένονται” με λαχταριστές σάλτσες.

Με τι συνταγές ταιριάζουν: Οι πλεξούδες δείχνουν μια προτίμηση στις μεσογειακές και τις παχύρευστες κόκκινες σάλτσες αλλά συνδυάζονται αρμονικά και με λευκές. Μη διστάσετε να τις συνδυάσετε με απλές ντοματένιες σάλτσες αλλά και βουτηγμένες σε κρεάτινους ζωμούς.

Πηγές:

https://www.botrini.gr/themata/ta-12-pio-dimofili-idi-zymarikon-ke-i-syntages-stis-opies-tha-ta-chrisimopiisis

https://faghta-giagias.blogspot.com/2015/03/pasta-types.html