facebook instagram youtube

Κριθαρότο με Γαρίδες

Βαθμολογία 5 από 5
(2)
Κριθαρότο με Γαρίδες
Κριθαροτο Γαριδασ
Κριθαρότο με Γαρίδες
Κριθαροτο Γαριδασ

Κριθαρότο με γαρίδες, η τέλεια συνταγή για να εντυπωσιάσετε χωρίς κόπο! Η θαλασσινή φρεσκάδα των γαρίδων, η βελούδινη υφή του κριθαριού και τα αρώματα της ντομάτας συνδυάζονται μοναδικά για ένα πιάτο που θα κλέψει την παράσταση.

Κριθατότο με Γαρίδες: Η Ιστορία του!

Το κριθαρότο με γαρίδες είναι μια σύγχρονη παραλλαγή του παραδοσιακού κριθαριού, εμπνευσμένη από το ιταλικό ριζότο. Εμφανίστηκε στις ελληνικές κουζίνες ως γαστρονομική τάση που συνδυάζει την ελληνική παράδοση με μοντέρνα στοιχεία. Οι γαρίδες, σύμβολο της θαλασσινής κουζίνας, δίνουν έντονη γεύση, ενώ το κριθαράκι χαρίζει βελούδινη υφή. Σήμερα, αποτελεί ένα εκλεπτυσμένο πιάτο, ιδανικό για νηστίσιμα ή γιορτινά τραπέζια.

Fun Fact

Παρόλο που το κριθαρότο μοιάζει με ριζότο, παρασκευάζεται χωρίς ρύζι! Το μυστικό της επιτυχίας του είναι το σωστό καβούρδισμα του κριθαριού πριν το μαγείρεμα, ενώ η προσθήκη ζωμού σταδιακά το κάνει εξαιρετικά κρεμώδες. Οι γαρίδες δεν ήταν πάντα προσιτές και θεωρούνταν κάποτε γεύμα πολυτελείας, γι’ αυτό το κριθαρότο ήταν αρχικά πιάτο για ειδικές περιστάσεις!

shadow shadow
preperation 10΄ Χρόνος
Προετοιμασίας
cup 30΄ Χρόνος
Μαγειρέματος
hat μέτρια Βαθμός
Δυσκολίας
dish 4 Μερίδες
materials ΥΛΙΚΑ

MISKO Κριθαράκι Μέτριο

300 γρ. Κριθαράκι Μέτριο MISKO

500 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους (40/60)

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καυτερή πιπεριά “κέρατο”, ψιλοκομμένη

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

100 ml λευκό κρασί

500 γρ. τριμμένες ντομάτες

800 ml καυτό νερό

½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

γλυκιά πάπρικα

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

materials ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά την κάθε πλευρά, να πάρουν λίγο χρώμα. Όσο σοτάρουμε, τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα. Τις μεταφέρουμε σε πιάτο.

Ζεσταίνουμε άλλες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, ½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα και το Κριθαράκι Μέτριο MISKO και σοτάρουμε για 1 λεπτό, αλατοπιπερώνοντας καλά.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ⅓ του καυτού νερού, ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε άλλο ⅓ καυτό νερό με την κουτάλα. Όταν το κριθαράκι απορροφήσει και αυτό, ρίχνουμε την τελευταία δόση υγρών και ανακατεύουμε σταθερά.

Όσο είναι ακόμα ζουμερό το κριθαράκι, αλλά έχει απορροφήσει τη μεγαλύτερη ποσότητα υγρών, ρίχνουμε τις γαρίδες και τη μισή ποσότητα ψιλοκομμένου βασιλικού, ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό και αποσύρουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό μαζί με λίγες γαρίδες σε κάθε πιάτο και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο βασιλικό.

spinner

Συνδεθείτε / Εγγραφείτε για να αξιολογήσετε τη συνταγή.

Σύνδεση

Αξιολογήστε τη συνταγή

Βαθμολογία 5 από 5
3 Ιουλίου, 2023

Υπέροχο!!!

Avatar for ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ
ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ
Βαθμολογία 5 από 5
14 Φεβρουαρίου, 2023
Avatar for maro papadopoulou
maro papadopoulou
© MISKO 2025. All rights reserved. | Created by Sleed and Concept Maniax.