facebook instagram youtube

Γιουβέτσι

Βαθμολογία 5 από 5
(4)
Γιουβετσι
Γιουβέτσι Παραδοσιακό
Γιουβετσι
Γιουβέτσι Παραδοσιακό

Όλη η νοστιμιά στο κλασικό γιουβέτσι που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, κρύβεται στα σωστά υλικά: καλής ποιότητας μοσχάρι, μπαχαρικά και το αγαπημένο σας μέτριο κριθαράκι. Απολαύστε το Γιουβέτσι με όλη την οικογένεια ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παραδοσικά ελληνικά πιάτα, με την υπογραφή της Misko. Δείτε και την συνταγή μας για Γιουβέτσι της Γιαγιάς

Γιουβέτσι : η Ιστορία του

Το γιουβέτσι έχει τις ρίζες του στη βυζαντινή και οθωμανική κουζίνα, όπου το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη “güveç”, που σημαίνει πήλινο σκεύος μαγειρέματος. Το πιάτο παραδοσιακά περιλάμβανε κρέας (αρνί ή μοσχάρι) που σιγοψηνόταν με κριθαράκι ή ρύζι. Με την πάροδο του χρόνου, η ελληνική εκδοχή του εμπλουτίστηκε με κοκκινιστή σάλτσα ντομάτας και ψηνόταν στον φούρνο.

Fun Fact

Ξέρατε ότι το Γιουβέτσι πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη “güveç”, που σημαίνει πήλινο σκεύος; Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό μαγειρεύεται αργά, συνδυάζοντας τρυφερό μοσχάρι ή αρνί με κριθαράκι σε πλούσια σάλτσα ντομάτας. Αν και σήμερα το γιουβέτσι ψήνεται κυρίως στον φούρνο, παλαιότερα μαγειρευόταν σε πήλινα σκεύη πάνω σε ανοιχτή φωτιά, δίνοντάς του μοναδικό άρωμα και γεύση!

shadow shadow
preperation 15΄ Χρόνος
Προετοιμασίας
cup 120΄ Χρόνος
Μαγειρέματος
hat μέτρια Βαθμός
Δυσκολίας
dish 4 Μερίδες
materials ΥΛΙΚΑ

MISKO Κριθαράκι Μέτριο

500 γρ. Κριθαράκι Μέτριο MISKO

1 κιλό μοσχάρι σπάλα σε μερίδες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

1 ξύλο κανέλας

4-5 κόκκους μπαχάρι

½ κ.γ. κύμινο

2 κ. σ. πελτέ ντομάτας

150 ml κόκκινο κρασί

800 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 κ.σ. ζάχαρη

700 ml νερό

150 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

ελαιόλαδο

αλάτι

Πιπέρι

materials ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πως θα δημιουργήσουμε το πιο νόστιμο γιουβέτσι!

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε καλά το μοσχάρι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρουμε σε πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, αλατοπιπερώνοντάς το. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύλο κανέλας, τα μπαχάρια και το κύμινο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα με τον πελτέ, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα.

Ξαναρίχνουμε το κρέας μαζί με τα ζουμιά του και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τη ζάχαρη.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το νερό. Καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα. Στο τέλος, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τα μπαχάρια.

Σε άλλη ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το Κριθαράκι Μέτριο MISKO για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε το κριθαράκι και καλύπτουμε με όλο το μοσχάρι και τη σάλτσα του, ανακατεύοντας απαλά να μοιραστούν τα υλικά. Εάν δεν καλύπτεται το κριθαράκι από σάλτσα, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύπτεται κατα 2-3 εκατοστά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά.

Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό, πασπαλισμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Το Γιουβέτσι σας είναι έτοιμο!

spinner

Συνδεθείτε / Εγγραφείτε για να αξιολογήσετε τη συνταγή.

Σύνδεση

Αξιολογήστε τη συνταγή

Βαθμολογία 5 από 5
14 Μαρτίου, 2025

απολαυστική και ευκολη συνταγή!

Avatar for Giorgos Antonakos
Giorgos Antonakos
Βαθμολογία 5 από 5
11 Νοεμβρίου, 2022
Avatar for Melina Kalagkatsi
Melina Kalagkatsi
Βαθμολογία 5 από 5
2 Νοεμβρίου, 2022
Avatar for Vasia Georgaki
Vasia Georgaki
Βαθμολογία 5 από 5
24 Οκτωβρίου, 2022

Τοπ συνταγή

Avatar for ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΕΛΕΒΑΚΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΕΛΕΒΑΚΟΥ
© MISKO 2025. All rights reserved. | Created by Sleed and Concept Maniax.