Σάλτσες για μακαρόνια: Ποια σάλτσα να επιλέξω?

Σάλτσα για Μακαρόνια

Αποφασίσατε να μαγειρέψετε μια μακαρονάδα και φυσικά σκέφτεστε πως μια σάλτσα θα συνοδεύσει ιδανικά τα ζυμαρικά σας, όμως είστε σίγουροι ότι η σάλτσα ταιριάζει με τα ζυμαρικά σας;

Η επιλογή μπορεί να μοιάζει απλή όμως δεν ταιριάζουν όλα τα είδη ζυμαρικών με οποιαδήποτε σάλτσα γι’ αυτό ας δούμε πως λύνεται επιτέλους αυτό το γευστικό δίλλημα!

Κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια

Η κόκκινη σάλτσα είναι μια κατηγορία με αρκετές υποκατηγορίες, η ναπολιτάνα είναι η πιο συνηθισμένη βάση για τις κόκκινες σάλτσες, το καλοκαίρι μπορεί να μαγειρευτεί πιο ανάλαφρη με φρέσκια ντομάτα ενώ το χειμώνα να είναι πιο «μεστή» με πάστα και συσκευασμένο χυμό ντομάτας.

Γι΄αυτό και η υφή μιας σάλτσας είναι το βασικό κριτήριο για να επιλέξουμε τα κατάλληλα ζυμαρικά.

Η «πλούσια» σάλτσα ντομάτας

Μια πλούσια σάλτσα ντομάτας όπως η αραμπιάτα αλλά και η κλασική κόκκινη σάλτσα με ντομάτες   προτιμάμε να τις σερβίρουμε με ριγκατόνι, πέννε ριγκάτε, πενάκι, τριβελάκι, λιγκουίνι, λαζάνια κοχύλια, κοφτό μακαρόνι, τορτελίνι, φιογκάκια, σπαγγέτι και τρυπητά μακαρόνια.

Τα ζυμαρικά αυτά μπορούν να είναι  από τη βασική σειρά MISKO, ολικής άλεσης ή χωρίς γλουτένη.

Ενώ από τη χρυσή σειρά MISKO, το μοναδικό μονοποικιλιακό ζυμαρικό με εξαιρετική γεύση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πλεξούδες, τη ματσάτα και τα σπαγγέτι.

Χωρίς βέβαια όλα τα παραπάνω να αποκλείουν και άλλα σχήματα όπως για παράδειγμα τα παστίτσιο που μαγειρεύονται μια veggie Παστιτσάδα με ψητά μανιτάρια & ζυμαρικά ολικής άλεσης  

Η ελαφριά σάλτσα ντομάτας

Χαρακτηρίζοντας ελαφριά μια σάλτσα ντομάτας εννοούμε λιγότερο παχύρευστη και με πιο «φρέσκια» γεύση όπως η μαρινάρα και η ναπολιτάνα  αλλά και οι σάλτσες με φρέσκια-ωμή σάλτσα ντομάτας.

Τα λεπτά και μακριά σχήματα ζυμαρικών τους ταιριάζουν καλύτερα οι επιλογές αρκετές: σπαγγετίνη και σπαγγέτι από όλες τις σειρές MISKO, Extrafino, Miskotini και οι ταλιατέλες.
Λευκή σάλτσα για μακαρόνια

Στο άκουσμα της λευκής σάλτσας το μυαλό μας πάει κατευθείαν στις γνωστές λευκές σάλτσες καρμπονάρα  , αλα κρεμ  , με 4 τυριά , alfredo  και cacio e pepe 

Εδώ δεν υπάρχει περιορισμός αφού η πλούσια-κρεμώδη υφή της λευκής σάλτας ταιριάζει με όλα τα σχήματα και τα είδη ζυμαρικών MISKO και κάθε φορά μπορούμε να «μεταμορφώνουμε» το πιάτο μας.

Σάλτσα Πέστο

Άλλη μια μοναδική κατηγορία σάλτσας που έχει κερδίσει» στις προτιμήσεις όλων τα τελευταία χρόνια είναι το πέστο .

Κι ενώ κάποτε το πέστο ήταν συνυφασμένο με τον βασιλικό, πλέον υπάρχουν αμέτρητες συνταγές στη λογική του πέστο όπως ατελείωτες μπορούν να είναι και οι επιλογές των ζυμαρικών από κάθε σειρά MISKO.

Κάθε συνταγή για πέστο έχει τη δική του υφή σύμφωνα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, σίγουρα το κλασικό πέστο βασιλικού ταιριάζει με τα κλασικά σπαγγέτι No 6, 7, με τη σπαγγετίνη, και βέβαια με τα λιγκουίνι, τα κοχύλια, το κοφτό μακαρονάκι και το τριβελάκι.

Αν η επιλογή μας είναι ένα πιο κρεμώδες πέστο όπως το πέστο μπρόκολου & καβουρδισμένα αμύγδαλα  τότε επιλέγουμε κοντά ζυμαρικά όπως τα ριγκατόνι, το πενάκι ή τα πέννε ριγκάτε.

Το κριθαράκι, στη λογική του κριθαρότο με θαλασσινά και pesto μαϊντανού  επίσης ταιριάζει υπέροχα, 

 

Οι σάλτσες τύπου «ραγού»

 

Λέγοντας ραγού εννοούμε όλες εκείνες τις σάλτσες που περιέχουν κρέας πχ. η μακαρονάδα με κιμά – Μπολονέζ  ή λαχανικά όπως το ραγού με μανιτάρια  και φυσικά κρεατικά ή θαλασσινά.

Αυτές οι σάλτσες σιγομαγειρεύονται με αποτέλεσμα να έχουν πλούσια πηχτή υφή και η μεγάλη τους διαφορά με τις σάλτσες ντομάτας είναι ότι περιέχουν συνήθως πιο μεγάλα κομμάτια κρεατικών ή λαχανικών.

 

Εδώ λοιπόν μπορούμε πάλι να συνδυάσουμε κάθε είδους ζυμαρικά, η κάθε συνταγή έχει το δικό της χαρακτήρα οπότε μπορούμε να επιλέγουμε κάθε φορά ένα διαφορετικό ζυμαρικό από όλες τις σειρές MISKO και να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας σάλτσες χωρίς να τις βαρεθούμε ποτέ!