facebook instagram youtube

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα

Η αυθεντική συνταγή για Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με αργομαγειρεμένο μοσχάρι και άφθονη αρωματική σάλτσα ντομάτας, συνδυάζεται με ζυμαρικά σε μια γαστρονομική εμπειρία που θα θυμάστε για καιρό.

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα : Η ιστορία της!

Η Κερκυραϊκή Παστιτσάδα είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της Κέρκυρας. Με την πλούσια κόκκινη σάλτσα της, το αρωματικό μείγμα μπαχαρικών και το μαλακό μοσχαρίσιο κρέας (ή κόκορα), η παστιτσάδα αποτελεί γευστική κληρονομιά με έντονη επιρροή από την Ενετική κουζίνα.
Η λέξη “παστιτσάδα” προέρχεται από τον ιταλικό όρο “pastizzada”, που αναφέρεται σε κρέας μαγειρεμένο σε σάλτσα με κρασί και μπαχαρικά. Οι Ενετοί, που κυριάρχησαν στα Ιόνια Νησιά από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα, εισήγαγαν πολλά από τα μαγειρικά τους έθιμα στην τοπική κουζίνα της Κέρκυρας. Ένα από αυτά ήταν η παρασκευή πιάτων με έντονες γεύσεις και πλούσιες σάλτσες, όπως η παστιτσάδα.

shadow shadow
preperation 10΄ Χρόνος
Προετοιμασίας
cup 80΄ Χρόνος
Μαγειρέματος
hat μέτρια Βαθμός
Δυσκολίας
dish 4 Μερίδες
materials ΥΛΙΚΑ

MISKO Παστίτσιο No2

500 γρ. Παστίτσιο Νο2 MISKO

1 κιλό μοσχάρι (κιλότο ή χτένι) σε μερίδες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

½ κ.γ. κανέλα

4-5 γαρίφαλα

5-6 κόκκους μπαχάρι

¼ κ.γ. κύμινο

2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. πάπρικα καυτερή

1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας

150 ml κόκκινο κρασί

2 κ.σ. ξύδι

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

150-200 ml νερό

1 κ.σ. ζάχαρη

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

materials ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πως να δημιουργήσετε τη τέλεια Κερκυραϊκή Παστιτσάδα

Πασπαλίζουμε τις μερίδες μοσχάρι με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές, για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.

Μεταφέρουμε το μοσχάρι σε πιάτο, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα σκόρδα, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα μπαχάρια, το κύμινο και τις πάπρικες και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να αρπάζει ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα.

Ξαναρίχνουμε στη κατσαρόλα το μοσχάρι με τα ζουμιά του και ανακατεύουμε για λίγο. Σβήνουμε με το κρασί κι έπειτα με το ξύδι.

Όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο νερό (150-200ml) και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το μοσχάρι να σιγομαγειρευτεί με το καπάκι κλειστό μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1-1 ½ ώρα.

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.

Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε το Παστίτσιο Νο2 MISKO. Ανακατεύουμε με μια πιρούνα και αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με την σάλτσα και το μοσχαράκι και πασπαλισμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι.

spinner

Συνδεθείτε / Εγγραφείτε για να αξιολογήσετε τη συνταγή.

Σύνδεση

Αξιολογήστε τη συνταγή

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις.

© MISKO 2025. All rights reserved. | Created by Sleed and Concept Maniax.