facebook instagram youtube

Κριθαράκι Κοκκινιστό στο Φούρνο

Βαθμολογία 5 από 5
(3)
κριθαράκι κοκκινιστό
κριθαρακι κοκκινιστο στο φούρνο -μανεστρα
κριθαράκι κοκκινιστό
κριθαρακι κοκκινιστο στο φούρνο -μανεστρα

Κριθαράκι κοκκινιστό στον φούρνο, η απόλυτη comfort συνταγή για τις ημέρες της Σαρακοστής! Με την πλούσια γεύση της ντομάτας και την απαλή υφή του κριθαριού, αυτό το πιάτο θυμίζει σπιτική θαλπωρή και αποτελεί την τέλεια επιλογή για νηστίσιμο τραπέζι.

Ένα fun fact για το κριθαράκι κοκκινιστό στο φούρνο είναι ότι, αν και θεωρείται κλασικό ελληνικό πιάτο, το κριθαράκι έχει τις ρίζες του στην Ιταλία, όπου είναι γνωστό ως “orzo”, που σημαίνει “κριθάρι”. Στην Ελλάδα, έγινε βασικό συστατικό των μαμαδίστικων συνταγών και χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά φαγητά όπως το γιουβέτσι, χαρίζοντας μια μοναδική, βελούδινη υφή που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!

Κριθαράκι Κοκκινιστό στο Φούρνο: η Ιστορία του

Το κριθαράκι κοκκινιστό στο φούρνο έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κουζίνα, αποτελώντας μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές των οικογενειακών τραπεζιών. Το κριθαράκι, που προέρχεται από τη Μεσόγειο, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε μαγειρευτά φαγητά. Η συνταγή εξελίχθηκε από το παραδοσιακό γιουβέτσι, όπου μαγειρεύεται αργά με κόκκινη σάλτσα και μυρωδικά, προσφέροντας μια πλούσια, σπιτική γεύση που θυμίζει παιδικά χρόνια!

shadow shadow
preperation 10΄ Χρόνος
Προετοιμασίας
cup 60΄ Χρόνος
Μαγειρέματος
hat μέτρια Βαθμός
Δυσκολίας
dish 4 Μερίδες
materials ΥΛΙΚΑ

MISKO Κριθαράκι Μέτριο

500 γρ. Κριθαράκι Μέτριο MISKO

2 κρεμμύδια σε ροδέλες

2 πιπεριές πράσινες σε λωρίδες

1 καρότο τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

700 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. ξερό βασιλικό

100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

materials ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πως να μαγειρέψετε το απόλυτο κριθαράκι κοκκινιστό στο φούρνο!

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει. Προς το τέλος προσθέτουμε τον ξερό βασιλικό.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε το κριθαράκι σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή ατομικά σκεύη. Προσθέτουμε την μαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας, ανακατεύουμε να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά και καλύπτουμε με νερό, τόσο ώστε να καλύπτει το κριθαράκι κατά 1 εκατοστό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι τα περισσότερα υγρά. Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 6-7 λεπτά και σερβίρουμε.

Το κοκκινιστό κριθαράκι μας είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση!

spinner

Συνδεθείτε / Εγγραφείτε για να αξιολογήσετε τη συνταγή.

Σύνδεση

Αξιολογήστε τη συνταγή

Βαθμολογία 5 από 5
14 Μαρτίου, 2025

Συνταγή γεμάτη παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα που ξεχωρίζουν!

Avatar for Giorgos Antonakos
Giorgos Antonakos
Βαθμολογία 5 από 5
29 Ιουνίου, 2023

Πολύ ωραία συνταγή, μου θύμισε το κριθαράκι κοκκινιστό της μητέρας μου

Avatar for Melina Kalagkatsi
Melina Kalagkatsi
Βαθμολογία 5 από 5
24 Οκτωβρίου, 2022
Avatar for Eirini Pol
Eirini Pol
© MISKO 2025. All rights reserved. | Created by Sleed and Concept Maniax.