Ποιο είναι το καλύτερο τυρί για μακαρόνια;
Η σχέση ανάμεσα στα μακαρόνια και το τυρί είναι μια σχέση καλά δεμένη, ικανή να χαρίσει στους γευστικούς σας κάλυκες την απόλυτη μπουκιά.
Τουλάχιστον αυτό ισχύει για την Ελλάδα, καθώς στην πλειονότητα των συνταγών για ζυμαρικά, θα βρεις στην πρόταση σερβιρίσματος κάποιο τυρί.
Στην Ιταλία όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς πολλές είναι οι συνταγές οι οποίες δεν περιλαμβάνουν κάποιο τυρί ούτε ως βασικό συστατικό, αλλά ούτε και ως πρόταση σερβιρίσματος.
Ποιο είναι όμως το ιδανικό τυρί για τα αγαπημένα μας μακαρόνια;
Ο καθένας από εμάς έχει σίγουρα το προσωπικό του γούστο όταν έρχεται η στιγμή να προσθέσει τυρί στα ζυμαρικά του. Άλλοι απολαμβάνουν μια μακαρονάδα πνιγμένη σε αλμυρό λεπτοτριμμένο κεφαλοτύρι ή μια ξηρή μυζήθρα.
Ενώ σίγουρα κάποιοι θα ήθελαν να δροσίσουν τη μακαρονάδα τους με κάποιο κρεμώδες τυρί, όπως για παράδειγμα το κατίκι ή τη ρικότα. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, και όλες πεντανόστιμες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες επιλογές τυριών, ελληνικών και μη, που ξεχωρίζουν εδώ και χρόνια
-
Παρμεζάνα:
Η παρμεζάνα είναι μια από τις πιο κλασικές επιλογές καθώς δύσκολα κάποια μακαρονάδα μπορεί να αντισταθεί στη βαθιά και πλούσια γεύση της. Η παρμεζάνα είναι ένα σκληρό τυρί και είναι τέλειο για τρίψιμο κα μας έρχεται από την Ιταλία.
Μπορεί να ονομαστεί Parmigiano-Reggiano μόνο εάν προέρχεται από καθορισμένες περιοχές της Ιταλίας, αλλά η συνταγή έχει εξαχθεί σε όλο τον κόσμο.
Ένα πιάτο ζυμαρικών με βάση την ντομάτα, όπως τα σπαγγέτι μπολονέζ, γίνονται πολύ πιο λαχταριστά όταν ολοκληρώνονται με παρμεζάνα, ενώ αυτό το είδος τυριού απαιτείται σε μια παραδοσιακή συνταγή για σάλτσα αλφρέντο, καθώς και στην αγαπημένη μας καρμπονάρα.
-
Γραβιέρα
Η γραβιέρα πρωταγωνιστεί στις ελληνικές μακαρονάδες και βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Η γραβιέρα είναι κίτρινο σκληρό τυρί ωρίμανσης η οποία παρασκευάζεται με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα.
Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί τρεις διαφορετικές ποικιλίες Π.Ο.Π., Κρήτης, Νάξο και Αγράφων. Μια γραβιέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δέσει μια σάλτσα ζυμαρικών, αλλά και για να συνοδεύσει τη μπουκιά σας σε τριμμένη μορφή.
-
Κεφαλοτύρι
Το κεφαλοτύρι κοσμεί για πολλές γενιές τις ελληνικές μακαρονάδες και δε λείπει σχεδόν ποτέ από καμία μακαρονάδα που απαιτεί τυρί.
Είναι σκληρό, αλμυρό κίτρινο τυρί και συνήθως φτιάχνεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Ένα αλμυρό λεπτοτριμμένο κεφαλοτύρι είναι η ιδανική επιλογή για ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ζυμαρικών, όπως ένα κλασικό γιουβέτσι που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας
-
Φέτα
Η ελληνικής καταγωγής φέτα είναι συνδέεται άψογα με τις αγαπημένες μας μακαρονάδες, καθώς η δροσερή υφή της αλλά και η αλμυρή της γεύση ολοκληρώνουν τέλεια μια μπουκιά.
Πιο συχνά τη συναντάμε σε καλοκαιρινές σαλάτες, ενώ αποτελεί επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλές συνταγές ζυμαρικών.
-
Μπλε τυριά
Η κατηγορία των μπλε τυριών είναι λίγο ιδιαίτερη καθώς δεν είναι όλοι λάτρεις τους. Ένα μπλε τυρί, όπως για παράδειγμα η γκοργκοντζόλα ή το ροκφόρ, έχει αρκετά δυνατή γεύση και κρεμώδη υφή, για αυτό και δε θα το συναντήσουμε τριμμένο πάνω σε μια μακαρονάδα.
Το μπλε τυρί κυρίως χρησιμοποιείται σε σάλτσες, όπως για παράδειγμα αυτή η κλασική σάλτσα τεσσάρων τυριών.
-
Τσένταρ
Το τσένταρ μας έρχεται από την Αγγλία, με πλούσια και ώριμη γεύση. Είναι ένα είδος τυριού που δεν το συναντάμε σε κλασικές παραδοσιακές μακαρονάδες, αλλά σε πιο σύγχρονες συνταγές.
Στην Αμερική συνηθίζεται πολύ η χρήση του σε πληθώρα συνταγών, ενώ είναι σχεδόν συνώνυμο του comfort food. Τι θα λέγατε για ένα τυρένιο και λαχταριστό mac n’ cheese burger, ή ένα πλούσιο μα εύκολο σουφλέ ζυμαρικών;
-
Μοτσαρέλα
Η ιταλική μοτσαρέλα παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας βουβαλίσιο γάλα και τυλίγεται σε μια μικρή μπάλα που διατηρείται εξαιρετικά φρέσκια με την κατάλληλη αποθήκευση σε άλμη.
Στην αγορά θα βρει κανείς κυρίως δύο τύπους, τη βουβαλίσια, και τη μοτσαρέλα σε μπλοκ. Η μοτσαρέλα λιώνει εξαιρετικά καλά και έτσι λιώνει σε σάλτσες ζυμαρικών ή χρησιμοποιείται για να καλύψει τα πιάτα που ψήνονται στο φούρνο. Δοκιμάστε αυτές τις πένες με μπρόκολο στο φούρνο και θα πειστείτε.
Πηγές: