Τι Κρασί Πάει με τα Ζυμαρικά

Το κρασί αποτελεί μια εξαιρετική και πάντα σίγουρη επιλογή για να συνοδεύσουμε τα ζυμαρικά μας σε κάθε περίσταση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι το κατάλληλο κρασί που πάει με τα ζυμαρικά και τα αναδεικνύει.

Πριν αναφερθούμε αναλυτικά στους συνδυασμούς το μόνο βέβαιο είναι ότι αν μια συνταγή περιέχει κρασί πάντα επιλέγουμε όσο το δυνατόν ένα καλό-ποιοτικό κρασί και με το ίδιο συνοδεύουμε τα ζυμαρικά μας.

 

Οι κόκκινες μακαρονάδες

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μακαρονάδες με πλούσιες σάλτσες, ενίοτε πικάντικες όπως τα Σπαγγέτι alla Putanesca αλλά και πιο ανάλαφρες σαν τις Πέννες με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα.

Οι παραπάνω, αλλά και οι παραδοσιακές μακαρονάδες με κρεατικά που μαγειρεύονται με κρασί όπως το Τριβελάκι με μοσχαράκι κοκκινιστό με κρασί ή το πειραγμένο γιουβέτσι με μαυροδάφνη  ταιριάζουν εξαιρετικά με τα κόκκινα: Merlot, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Syrah αλλά και μαυροδάφνη 

Οι μακαρονάδες με θαλασσινά

Το καλοκαιρινό κριθαρότο ολικής άλεσης με γαρίδες και κάθε είδους κριθαρότο ή μακαρονάδες με ψάρι πχ. τα Λιγκουίνι με σολομό ή πιο μεσογειακό χαρακτήρα σα τη Μακαρονάδα με σαρδέλες, ντοματίνια και κάπαρη ταιριάζουν με ήπια κρασιά ροζέ ή λευκά ακόμη και αφρώδη 

Οι λευκές μακαρονάδες 

Οι πεντανόστιμες κλασικές λευκές μακαρονάδες όπως η καρμπονάρα αλλά και  τυρένιες μακαρονάδες σαν τη Μακαρονάδα με μπλε τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια και οι λευκές μακαρονάδες φούρνου πχ. τα Κανελόνια με τυριά  ταιριάζουν μόνο με λευκά κρασιά όπου επιλογή τους γίνεται σύμφωνα τα συστατικά.

Πέστο και δροσερές μακαρονοσαλάτες

Το Τριβελάκι με γαρίδες, πέστο και ντοματίνια είναι μια συνταγή ζυμαρικών με πέστο που όμως θυμίζει και μακαρονοσαλάτα, γενικά το φρέσκο πέστο και οι δροσερές μακαρονοσαλάτες ταιριάζουν κατά βάση με λευκά και ροζέ κρασιά που σερβίρονται σε δροσερή θερμοκρασία.