Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα;

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και στις καθημερινές συζητήσεις ένα είναι το ερώτημα που κυριαρχεί: τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια κινητή γιορτή η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Την ημέρα αυτή ξεκινά η περίοδος της Σαρακοστής, ενώ σηματοδοτείται και το τέλος των Αποκριών. 

Τι τρώμε όμως την Καθαρά Δευτέρα; Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει αποκλειστικά νηστίσιμα εδέσματα και λιχουδιές. Αυτό σημαίνει πως από το τραπέζι αποκλείονται το κρέας αλλά και λοιπά ζωικά προϊόντα, όπως το τυρί και τα αυγά.

Για αυτό λοιπόν αν θέλετε να οργανώσετε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ξεκινήστε την αναζήτησή συνταγών με βάση τα θαλασσινά, τα λαχανικά, αλλά και τα όσπρια. 

Φαγητά της Καθαράς Δευτέρας 

Η λαγάνα 

Την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας το κλασικό ψωμί αντικαθίστανται από τη λαγάνα. Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ψωμιά που γνωρίζουμε, είναι ένα επίπεδο ψωμί με λεπτή ψίχα και τραγανή κόρα. Το όνομα της έχει τις ρίζες του αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Ορεκτικά

Αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στα ορεκτικά της Καθαράς Δευτέρας ξεχωρίζουν ο λευκός και κρεμώδης ταραμάς, τα παραδοσιακά ντολμαδάκια, φάβα, αλλά και κάθε είδους θαλασσινών ορεκτικών. Αγαπημένες προτάσεις αποτελούν τατηγανητά καλαμαράκια, οι γαρίδες σαγανάκι αλλά και αχνιστά μύδια.  

Σαλάτες

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας χαρακτηρίζεται από ανεμελιά και μας καλεί να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στο πέταγμα χαρταετού παρά στο μαγείρεμα. Για εκείνη την ημέρα λοιπόν μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις δεκάδες εύκολες μα και λαχταριστές νηστίσιμες μακαρονοσαλάτες της Misko. 

Κυρίως γεύμα

Το κυρίως γεύμα της ημέρας συνήθως είναι βασισμένο στα θαλασσινά, με πρωταγωνιστές τις γαρίδες, το χταπόδι αλλά και τα μύδια. Αν δυσκολεύεστε να διαλέξετε δε χρειάζεται να αγχωθείτε, δοκιμάστε αυτό το ονειρεμένο κοκκινιστό γιουβέτσι με κριθαράκι το οποίο περιέχει όλα τα θαλασσινά! Και αν το γιουβέτσι σας φαίνεται περίπλοκο, τότε δοκιμάστε αυτή τη θεσπέσια μακαρονάδα του ψαρά

Επιδόρπιο 

Ένα τραπέζι για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο θα πρέπει να περιλαμβάνει και το απαραίτητο γλύκισμα. Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας λοιπόν θα συναντήσει κανείς τον  παραδοσιακό χαλβά, αλλά και άλλα νηστίσιμα γλυκά όμως αυτό το νηστίσιμο ραβανί ή ακόμα και μια κρέμα με γάλα καρύδας

Ιδέες για το Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας 

Παραδοσιακά Φαγητά της Καθαράς Δευτέρας

Από το τραπέζι της καθαράς δευτέρας, δεν μπορεί να λείπει η αγαπημένη όλων λαγάνα, η ταραμοσαλάτα και ο χαλβάς. Τα 3 αυτά φαγητά είναι τα κλασικά και παραδοσιακά φαγητά που θέλουμε να έχουμε στο τραπέζι μας. 

Φυσικά, θαλασσινά πιάτα όπως το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, η γαριδομακαρονάδα και το κριθαρότο με γαρίδες είναι κλασικά φαγητά που θέλουμε στο τραπέζι μας. 

Vegan & Vegetarian Επιλογές 

Vegan & Vegetarian Επιλογές για την Καθαρά Δευτέρα. 

Αν ακολουθούμε μια vegan διατροφή, 3 vegan επιλογές και συνταγές για το τραπέζι είναι η δροσερή μακαρονοσαλάτα με λαχανικά, παντζαροσαλάτα με κουσκουσάκι και για γλυκό, ραβανί ή χαλβά σιμιγδαλένιο. 

Αυτές λοιπόν ήταν μερικές προτάσεις για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τα αγαπημένα σας πιάτα και να τα απολαύσετε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.