Τι κιμά να πάρω για μακαρόνια

Στην ελληνική κουζίνα λατρεύουμε τα μακαρόνια με κιμά, το παστίτσιο της γιαγιάς, αλλά και ελαφριές συνταγές με κιμά όπως τα σπαγγέτι με κιμά γαλοπούλας. Η πλειοψηφία των συνταγών μας καλούν για λαχταριστά γεύματα με βάση το μοσχαρίσιο κιμά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος και ο κιμάς από πουλερικά.

Τι κιμά όμως θα πρέπει να πάρουμε τελικά για τα αγαπημένα μας μακαρόνια; Από ποιο μέρος του ζώου, και πόσες φορές θα πρέπει να έχει περαστεί από τη μηχανή του κιμά;

Μοσχαρίσιος κιμάς

Από ποιο μέρος του ζώου πρέπει να είναι ο κιμάς; 

Η απάντηση στο από ποιο μέρος του ζώου θα πρέπει να είναι ο κιμάς εξαρτάται από το αν επιθυμείτε λιπαρό ή όχι κρέας.

  • Αν λοιπόν επιθυμείτε λιγότερα λιπαρά τότε θα πρέπει να επιλέξετε κομμάτια από το μπούτι του ζώου
  • Το κιλότο αλλά και το στρογγυλό έχουν περίπου 10% λιπαρά
  • Λιγότερα λιπαρά, από 5% έως 10%, θα βρείτε σε κομμάτια όπου το νουά ή και το τρανς
  • Το γεγονός ότι ο κιμάς από τα συγκεκριμένα κομμάτια έχει λιγότερα λιπαρά δε σημαίνει όμως ότι ο κιμάς δε θα είναι λαχταριστός και νόστιμος. Δοκιμάστε αυτό το θεσπέσιο παστίτσιο και θα πειστείτε.
  • Στην περίπτωση που επιθυμείτε μέτρια λιποπεριεκτικότητα, περίπου 20%, τότε ο ιδανικός κιμάς για εσάς είναι ο κιμάς από το καπάκι, την ελιά ή και τη σπάλα του ζώου. Ο συγκεκριμένος κιμάς δεν είναι πολύ βαρύς και παράλληλα δε στεγνώνει. Ενώ, ο συγκεκριμένος κιμάς έχει και πολύ καλή σχέση ποιότητας – κόστους.
  • Για το τέλος αφήσαμε κομμάτια από στήθος και λάπα, κομμάτια τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, περίπου 30%. Τα κομμάτια αυτά καθώς έχουν υψηλή λιποπεριεκτικότητα έχουν και τη μεγαλύτερη φύρα διάρκεια του μαγειρέματος. Το γεγονός αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα κομμάτια και πιο οικονομικά.

Πόσες φορές να είναι περασμένος ο κιμάς από τη μηχανή;

Ο κιμάς ο οποίος προορίζεται για συνταγές όπου θέλουμε να αισθανόμαστε στο δάγκωμα τον κιμά, όπως σε αυτή τη συνταγή για μακαρόνια με κιμά, θα πρέπει να είναι μόνο μια φορά περασμένος από τη μηχανή. Ενώ, για συνταγές όπου ο κιμάς προορίζεται να γίνει κεφτεδάκια, ο κιμάς μπορεί να είναι και δύο φορές περασμένος. Αυτό προτείνεται γιατί αν ο κιμάς περαστεί δύο φορές τότε γίνεται πιο ελαστικός και μαστιχωτός.

Κιμάς κοτόπουλου και γαλοπούλας

Αν λατρεύετε τις συνταγές με μακαρόνια και κιμά αλλά αναζητάτε μια πιο light εκδοχή τους τότε ο κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα είναι η τέλεια επιλογή.

Από ποιο μέρος του ζώου πρέπει να είναι ο κιμάς; 

  1. Ο κιμάς από το στήθος του κοτόπουλου αλλά και της γαλοπούλας είναι η ιδανικότερη επιλογή για όσους επιθυμούν έναν άπαχο κιμά. Ωστόσο, καθώς το κρέας προέρχεται από άπαχο φιλέτο χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς κατά το μαγείρεμα για να μη στεγνώσει.
  2. Ο κιμάς από το μπούτι του κοτόπουλου είναι πιο λιπαρός και μας εξασφαλίζει ένα πιο ζουμερό αποτέλεσμα. Ενώ κιμά από μπούτι γαλοπούλας δύσκολα θα βρει κανείς στην αγορά καθώς τα μπούτια της γαλοπούλας έχουν ισχυρούς μυϊκούς τένοντες, που ίσως να μην κοπούν στη μηχανή του κιμά.

Πόσες φορές να είναι περασμένος ο κιμάς από τη μηχανή;

Ο κιμάς από τα δύο αυτά πουλερικά δεν πρέπει να περαστεί και δεύτερη φορά από τη μηχανή. Αυτό γιατί αν περαστεί και δεύτερη φορά τότε θα έχουμε ένα λασπώδες αποτέλεσμα, χωρίς υπόσταση.

Χοιρινός κιμάς

Για το τέλος αφήσαμε τον χοιρινό κιμά. Και αυτό γιατί η χρήση χοιρινού κιμά σε συνταγές με μακαρόνια δε συνηθίζεται ιδιαίτερα κυρίως λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς του αλλά και κάπως στυφής γεύσης του. Ωστόσο είναι μια μαγειρική επιλογή στην περίπτωση όμως που συνδυαστεί με κιμά μοσχαρίσιο, όπως σε αυτή τη συνταγή για κανελόνια.

Από ποιο μέρος του ζώου πρέπει να είναι ο κιμάς; 

Αν λοιπόν επιθυμείτε και εσείς να εντάξετε τον χοιρινό κιμά στις συνταγές σας τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα ιδανικότερα κομμάτια είναι η σπάλα αλλά και ο λαιμός. Η σπάλα μας δίνει ένα μαλακό και τρυφερό κρέας, ενώ ο λαιμός είναι πιο λιπαρό κομμάτι.

Πόσες φορές να είναι περασμένος ο κιμάς από τη μηχανή;

Ο χοιρινός κιμάς δε χρειάζεται να περαστεί παραπάνω από 1 φορά από τη μηχανή.

Πηγές:

https://www.gastronomos.gr/agora/proionta/ta-vasika-eidi-kima-kai-pos-ta-mageireyoyme/55135/

https://www.argiro.gr/2020/06/kimas-mageirema/

https://www.kathimerini.gr/k/gastronomos/981871/ta-mystika-tis-klasikis-saltsas-kima/