facebook instagram youtube
GR | EN

Νηστίσιμο Παστίτσιο με Σάλτσα από Φακές και Μανιτάρια, και Εύκολη «Μπεσαμέλ» Σιμιγδαλιού

Συνταγή από: The Foodie Corner
preperation 45΄ Χρόνος
Προετοιμασίας
cup 100΄ Χρόνος
Μαγειρέματος
hat μέτρια Βαθμός
Δυσκολίας
dish 6 Μερίδες
materials ΥΛΙΚΑ
PACK_PASTITSIOGOLD

MISKO Χρυσή Σειρά Παστίτσιο No2

Για τη «μπεσαμέλ»

100 γρ σιμιγδάλι ψιλό

30 γρ κορν φλάουρ

1 λίτρο «γάλα» βρώμης (στα μεγάλα σουπερμάρκετ)

4 κ.σ. διατροφική μαγιά (στα καταστήματα με βιολογικά)

2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μουστάρδα Αμερικάνικου τύπου

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

¼ κ.γ. πιπέρι λευκό

Για τη σάλτσα

250 γρ φακές, βρασμένες μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και στραγγισμένες καλά (βάρος μετά το βράσιμο περίπου 630 γρ)

3 κ.σ. πελτές ντομάτας

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. πολτός σκόρδου

1 ½ κ.γ. κανέλλα τριμμένη

1 ½ κ.γ. κύμινο τριμμένο

1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. θυμάρι ξερό

½ κ.γ. μπούκοβο

¼ κ.γ. πιπέρι μαύρο

1/8 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

1 δαφνόφυλλο μεγάλο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

100 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα

400 γρ (1 κονσέρβα) ντοματάκι ψιλοκομμένο

½ κονσέρβα (από το ντοματάκι) νερό

Για το παστίτσιο

500 γρ Παστίτσιο Νο2 Χρυσή Σειρά MISKO

3 κ.γ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι κατάλληλο για vegans

1 κ.γ. θυμάρι ξερό

materials ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη «μπεσαμέλ»:
Σε μια κατσαρόλα των 4.5 λίτρων βάζουμε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και το γάλα βρώμης, και χτυπάμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια μέχρι να πάρει βράση και να πήξει πολύ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της μπεσαμέλ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σφίξει.

Για τη σάλτσα:
Πατάμε δυο φορές τις φακές με το εργαλείο του πουρέ για να λιώσουν μερικές από αυτές (όχι όλες). Τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε τον πελτέ, το μπαλσάμικο, τη σάλτσα σόγιας και τον πολτό σκόρδου, και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε την κανέλλα, το κύμινο, το μπαχάρι, το αλάτι, το θυμάρι, το μπούκοβο, το πιπέρι, το γαρύφαλλο και το δαφνόφυλλο. Το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε για 3 λεπτά να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τις φακές και ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το ντοματάκι, το νερό (ξεπλένουμε με αυτό την κονσέρβα), και το μείγμα με τον πελτέ. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μπαχαρικά, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 περίπου λεπτά. Θέλουμε το μείγμα να είναι πηχτό αλλά όχι στεγνό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα (190°C αντιστάσεις).

Βράζουμε το Παστίτσιο Νο2 Χρυσή Σειρά MISKO σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Σουρώνουμε καλά, περιχύνουμε με 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο και ανακινούμε ζωηρά. Χωρίζουμε τα ζυμαρικά σε δυο μέρη, το ένα με λίγη παραπάνω ποσότητα. Στα πολλά προσθέτουμε δυο κουταλιές από τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί 26 x 33 εκ.

Πάνω από την πρώτη στρώση ζυμαρικών απλώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα με τις φακές. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά και πάνω σε αυτά στρώνουμε την μπεσαμέλ.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη φρυγανιά ή το παξιμάδι με μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και μια θυμάρι. Πασπαλίζουμε το παστίτσιο μας και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα (δεν θα ροδίσει πολύ).

Αφήνουμε το παστίτσιο να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον μισή ώρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις
1. Το «γάλα» βρώμης μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο φυτικό γάλα/ρόφημα αρκεί να μας αρέσει γευστικά.
2. Η «μπεσαμέλ» και η σάλτσα με τις φακές μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη ημέρα.

© MISKO 2019. All rights reserved. | Created by Sleed and Concept Maniax.