Πως Βράζουμε τα Μακαρόνια και Πόση Ώρα

Τα μακαρόνια είναι το πρώτο φαγητό που θα φτιάξει κάποιος μπαίνοντας για πρώτη φορά στην κουζίνα, και όχι τυχαία, αφού μια απλή μακαρονάδα είναι το πιο εύκολο και αγαπημένο φαγητό σε όλο τον κόσμο!

Τα μακαρόνια, και όλα τα ζυμαρικά, έχουν τους δικούς τους, βασικούς, κανόνες-βήματα για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Ο γενικός κανόνας για το πως βράζουμε τα μακαρόνια και πόση ώρα, βέβαια εξαρτάται από το είδος των ζυμαρικών αλλά και τη συνταγή όπου θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Αρχικά, χρειαζόμαστε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, το καλύτερο είναι να έχουμε στην κουζίνα μας μια κατσαρόλα κατάλληλη για βράσιμο ζυμαρικών.

Ο «χρυσός» κανόνας λέει πως χρησιμοποιούμε 1 λίτρο νερό ανά 100 γρ. ζυμαρικών και 7 γρ. αλάτι.

Βήμα 1: Το νερό πρέπει να κοχλάζει, όχι απλά να βράζει, τότε είναι η σωστή στιγμή που προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι για να βράσουμε 500γρ. ζυμαρικά.

Βήμα 2: Αφήνουμε ξανά το νερό να κοχλάσει, πριν προσθέσουμε τα ζυμαρικά 

Βήμα 3: Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία MISKO, ανακατεύοντας τακτικά και δεν τα «σκεπάζουμε» με καπάκι.

Βήμα 4: Στραγγίζουμε τα μακαρόνια, δεν τα ξεπλένουμε ποτέ και τα περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε την κλασική μακαρονάδα με κιμά ή την πιο λιτή μακαρονάδα με λάδι τρούφας ακολουθούμε με πιστά τα παραπάνω βήματα.

Tip: Δεν ξεχνάμε να κρατήσουμε μέρος από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια για να δέσουμε τις σάλτσες ή για να ολοκληρώσουμε τη συνταγή 

Στη μακαρονάδα με σπαγγέτι ολικής άλεσης και αβοκάντο πχ. το νερό χρησιμοποιείται σαν «βασικό» υλικό για τη δημιουργία της σάλτσας.

Στις μακαρονάδες όπου τα μακαρόνια ολοκληρώνονται και μαγειρεύονται με σάλτσα όπως η σπαγγετίνη με λιαστή ντομάτα, πεκορίνο και βασιλικό θα πρέπει να τα βράσουμε τόσο ώστε να «κρατάνε» δηλαδή 2-4 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο.

 

Όταν επιλέγουμε να φτιάξουμε μακαρόνια φούρνου βράζουμε τα μακαρόνια που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα τη συνταγή και το σχήμα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Στο παραδοσιακό παστίτσιο βράζουμε τα μακαρόνια 8 έως 10 λεπτά αφού πρόκειται να ψηθούν 50 λεπτά επιπλέον.

 Επίσης και στα Ογκρατέν με τρυπητά μακαρόνια βράζουμε τα μακαρόνια στο μικρότερο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία όπως και στα σουφλέ πχ. Σουφλέ ζυμαρικών με σπανάκι, μανιτάρια και φέτα.

Αν επιλέξουμε να μαγειρέψουμε κανελόνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας ακολουθούμε άλλη διαδικασία, αφού τα κανελόνια MISKO δεν χρειάζεται να τα προβράσουμε, χρειάζονται όμως την απαραίτητη υγρασία για να ψηθούν τέλεια.

Τέλος ζυμαρικά όπως η ματσάτα, το extrafino, τα τορτελίνι, τα ζυμαρικά γλουτένης και ολικής άλεσης θα πρέπει πάντα να βράζονται σύμφωνα με τους προτεινόμενους χρόνους και όχι με τις προτιμήσεις μας για να αναδειχτεί η μοναδική τους ποιότητα και νοστιμιά!