facebook instagram youtube

Πέννε Ριγκάτε Χωρίς Γλουτένη με Ραγού από Ανάμεικτα Μανιτάρια

Συνταγή από: The Foodie Corner

Μια πλούσια και γευστική σάλτσα με ανάμεικτα μανιτάρια που θυμίζει ιταλικό ραγού, συνοδεύει υπέροχα τις Πέννες Χωρίς Γλουτένη. Ιδανικό πιάτο για περιόδους νηστείας ή για όσους ακολουθούν διατροφή ελεύθερη από ζωικά υλικά και γλουτένη.

shadow shadow
preperation 15΄ Χρόνος
Προετοιμασίας
cup 60΄ Χρόνος
Μαγειρέματος
hat εύκολη Βαθμός
Δυσκολίας
dish 4 Μερίδες
materials ΥΛΙΚΑ

MISKO Πέννε Ριγκάτε Χωρίς Γλουτένη

400γρ (1 συσκευασία) Πέννε Ριγκάτε Χωρίς Γλουτένη MISKO

300 γρ μανιτάρια ανάμεικτα, κομμένα σε κομματάκια (εμείς χρησιμοποιήσαμε λεντινούλα/shiitake, πλευρώτους, king oyster και λίγα μικρά καφέ μανιτάρια – δείτε το tip)

120 γρ κρεμμύδι, κομμένο σε μέτριο καρέ

100 γρ καρότο, κομμένο σε μέτριο καρέ

1 ½ κ.γ. αλάτι θαλασσινό (χωριστά)

5 κ.σ. ελαιόλαδο (χωριστά)

180ml νερό (χωριστά)

4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (4 ολόκληρα και τα φυλλαράκια από 4 ακόμα)

2 κομμάτια λιαστή ντομάτα (περίπου 20γρ) ψιλοκομμένη (δοκιμάστε να την κόψετε με ψαλίδι κουζίνας, είναι πιο εύκολο!)

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 κ.γ. ρίγανη ξερή

½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

½ κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

½ κ.γ. ζάχαρη

120ml κρασί κόκκινο (για vegan επιλέξτε ένα κατάλληλο)

30ml ξύδι βαλσάμικο

30ml σάλτσα σόγιας (για gluten free επιλέξτε κατάλληλη, συνήθως λέγεται tamari)

400γρ (1 κονσέρβα) ντομάτα κονκασέ

διατροφική μαγιά για το σερβίρισμα, προαιρετικά

materials ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Σε μια λαμαρίνα ρίχνουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το καρότο και πασπαλίζουμε με ½ κουταλιά γλυκού αλάτι.

Ρίχνουμε 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια να καλυφθούν τα υλικά. Τα απλώνουμε σε μια στρώση και περιχύνουμε με 120ml (1/2 κούπα) νερό.

Βάζουμε στο κέντρο το σκόρδο και τα 4 κλωναράκια θυμάρι. Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν κάποια κομμάτια να καψαλίζονται.

Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος ζεσταίνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα τη μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τη λιαστή ντομάτα, τον πελτέ, την καπνιστή πάπρικα, τη ρίγανη, την κανέλα, τη μια κουταλιά γλυκού αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. (Μπορούμε να τα έχουμε ήδη ανακατέψει σε ένα μπολάκι).

Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε το κρασί μαζί με το βαλσάμικο και τη σάλτσα σόγιας. Ανακατεύουμε άλλο ένα λεπτό μέχρι να σιροπιάσει λίγο και ρίχνουμε την ντομάτα.

Ξεπλένουμε την κονσέρβα με 60ml νερό και το ρίχνουμε κι αυτό. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα φυλλαράκια θυμαριού και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.

Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά μας τρίβουμε ελαφρά το θυμάρι και πετάμε τα κλωνάρια, βάζουμε στην άκρη το σκόρδο και προσεκτικά τα μεταφέρουμε από την λαμαρίνα στη σάλτσα με μια σπάτουλα. Θέλουμε και τα καψαλισμένα καθώς είναι τα πιο νόστιμα! Λιώνουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε και αυτό στη σάλτσα. Την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά.

Στο μεταξύ βράζουμε τις Πέννε Ριγκάτε Χωρίς Γλουτένη MISKO σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις σερβίρουμε με το ραγού και λίγη διατροφική μαγιά αν θέλουμε ελαφρώς τυρένια γεύση.

Tip: Αποφεύγουμε τα λευκά μανιτάρια και προτιμούμε κυρίως λεντινούλα, πλευρώτους και king oyster καθώς αυτά έχουν πιο «κρεατένια» σάρκα και πιο έντονη γεύση. Τα πλευρώτους αντί να τα κόψουμε καρέ μπορούμε να τα τραβήξουμε/σκίσουμε με τα δάχτυλα ώστε να κάνουμε λεπτές λωρίδες (όχι πολύ μακριές). Θα θυμίζουν τις ίνες του κρέατος. Αν δεν βρίσκουμε king oyster μπορούμε να βάλουμε μόνο πλευρώτους και λεντινούλα με λίγα μικρά καφέ μανιτάρια για συμπλήρωμα.

spinner

Συνδεθείτε / Εγγραφείτε για να αξιολογήσετε τη συνταγή.

Σύνδεση

Αξιολογήστε τη συνταγή

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις.

© MISKO 2025. All rights reserved. | Created by Sleed and Concept Maniax.