Μακαρόνια: Διατροφικη Αξία και Θερμίδες

Τα μακαρόνια αποτελούν για πολλούς το απόλυτο “comfort food”! Είναι από τα φαγητά που θες να τρως κάθε μέρα και δύσκολα μπορείς να αντισταθείς, ακόμα κι αν ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή. Ποιος μπορεί άλλωστε να πει όχι σε μία δεύτερη μερίδα από την ζεστή κόκκινη μακαρονάδα της μαμάς;

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις θερμίδες, αλλά κυρίως τη διατροφική αξία των ζυμαρικών, ώστε ακόμα κι αν δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε μία μέρα χωρίς αυτά, να επιλέγουμε την κατάλληλη για εμάς ποσότητα, αλλά και να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς με άλλες τροφές που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Πόσες θερμίδες έχει μία μερίδα μακαρόνια;

Συνήθως, η ποσότητα των ζυμαρικών υπολογίζεται σε ξηρή μορφή, δηλαδή πριν βράσουμε τα μακαρόνια. Μία μερίδα μακαρόνια ωμά υπολογίζεται περίπου στα 80-85 γραμμάρια. Ωστόσο, ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου και τυχόν προβλήματα υγείας, η ποσότητα αυτή αλλάζει και καθορίζεται από γιατρό ή ειδικό κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Οι θερμίδες μιας μερίδας ζυμαρικών βρίσκονται πάντα στους διατροφικούς πίνακες του εκάστοτε προϊόντος και οι θερμιδικές διαφορές ανάλογα με το είδος των ζυμαρικών (λευκά, ολικής, χωρίς γλουτένη) είναι πολύ μικρές. Σε μία μερίδα ζυμαρικών 80 γραμμάρια αποδίδονται περίπου 277 – 287 θερμίδες.

Ποιά είναι η διατροφική αξία των μακαρονιών;

Ακόμα και σήμερα υπάρχει ο μύθος ότι τα μακαρόνια παχαίνουν. Όμως, όπως σε όλες τις τροφές, αυτό που οδηγεί σε αύξηση βάρους, δεν είναι η τροφή, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα της σύστασης των τροφών.

Τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν! Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό: των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, που μειώνουν τόσο την απορρόφηση του λίπους των τροφών, όσο και το αίσθημα της πείνας, περιορίζοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Τα ζυμαρικά φτιάχνουν τη διάθεση..

..γιατί προσφέρουν στον οργανισμό υδατάνθρακες, που καθώς διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, παράγεται στον οργανισμό η ορμόνη της ευτυχίας «σεροτονίνη», που συμμετέχει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Παράλληλα, αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας πριν την άθληση, γιατί είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο), που μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη, το βασικό καύσιμο των μυών κατά την άσκηση.

Πίνακας Διατροφικής Αξίας μιας Μερίδας Μακαρόνια (βρασμένα) Ολικής και Σίτου

Πηγή:

Μακαρόνια. Θερμίδες και διατροφική αξία. https://healthia.gr/makaronia-thermides-kai-diatrofiki-axia/

Author
Misko Blogger

Η ομάδα του MISKO Blog