Γλουτένη: Τι είναι και πότε την αφαιρούμε από τη διατροφή μας

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα περισσότερα δημητριακά, με κυριότερα το σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι και συγκεκριμένα σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως ψωμί, ζυμαρικά, αρτοπαρασκευάσματα κ.α.

Πότε την αφαιρούμε από τη διατροφή μας;

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία παγκόσμια τάση στην αποφυγή της γλουτένης (gluten free trend) στο διατροφολόγιο των ανθρώπων που επιθυμούν να χάσουν βάρος, ο αποκλεισμός της γλουτένης από την καθημερινή διατροφή πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά σε άτομα τα οποία έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη. 

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του γαστρεντερικού συστήματος, που πυροδοτείται από τη γλουτένη. Στα άτομα που δεν έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, αλλά εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας, συστήνεται ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση από ιατρό και η διαμόρφωση ενός διατροφικού πλάνου από ειδικό κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, καθώς μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία, που μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Η καθημερινή διατροφή χωρίς γλουτένη σημαίνει πρακτικά ότι αποκλείονται από το διαιτολόγιο του ασθενούς το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Αναφορικά με τη βρώμη, φαίνεται ότι 50-70 γραμμάρια καθαρής βρώμης, ημερησίως, είναι καλά ανεκτά από την πλειοψηφία ασθενών. Τα τρόφιμα, που εκ φύσεως, είναι χωρίς γλουτένη είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, το ρύζι, το καλαμπόκι, η πατάτα, τα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντική η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων που επιλέγουμε, τα οποία μπορεί να ‘‘κρύβουν’’ γλουτένη.

Ζυμαρικά και Γλουτένη

Τι γίνεται όμως αν έχεις κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά λατρεύεις τα ζυμαρικά; Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα στην αγορά πολλά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, ανάμεσά τους και μακαρόνια χωρίς γλουτένη, εξασφαλίζοντας έτσι στους ασθενείς μια γευστική και ταυτόχρονα επαρκή σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα.

Για σένα που θέλεις την τέλεια γεύση, MISKO χωρίς γλουτένη!

Oι επιλογές όσων πάσχουν από κοιλιοκάκη, έχουν δυσανεξία ή επιλέγουν μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης τώρα διευρύνονται, καθώς η MISKO έφερε στο τραπέζι τους ζυμαρικά χωρίς γλουτένη. Τον ιδανικό σύμμαχο διατροφής που αποτελείται από 100% αλεύρι λευκού και κίτρινου καλαμποκιού και κυκλοφορεί σε δύο αγαπημένα σχήματα: Σπαγγέτι και Πέννε Ριγκάτε.

Ενδεικτικά γεύματα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Πηγή: THE DOCTOR, ΑΠΡ – ΙΟΥΝ 2021

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ

Caio, G.,Volta, U., Sapone, A. et al. (2019) Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Medicine 17: 142.

Lindfors, K., Ciacci, C., Kurppa, K. et al. (2019) Coeliac disease. Nature Reviews Disease Primers 5: 3.

Fric, P., Gabrovska D., Nevoral, J. et al. (2011) Celiac disease, gluten – free diet, and oats. Nutrition Reviews 2011; 69(2):107–115.