Τα ζυμαρικά είναι ιδανική διατροφή για κάθε ηλικία

pasta family

Η Μεσογειακή Διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, και αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κρήτης, αλλά και άλλων περιοχών της Μεσογείου και εκφράζεται με σχήμα πυραμίδας, προκειμένου να γίνει κατανοητό σε ποια συχνότητα και ποσότητα θα πρέπει να καταναλώνεται το κάθε τρόφιμο.
Στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής και άρα στην καθημερινή μας σκέψη για μια ισορροπημένη διατροφή, βρίσκονται τα δημητριακά και προϊόντα αυτών, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένο φαγητό της πλειονότητας των ανθρώπων, αφού συνιστούν μια γρήγορη και γευστικότατη πρόταση γεύματος, ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν με την σάλτσα λαχανικών και τυρί.
Ταυτόχρονα, τα ζυμαρικά έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία μιας και αποτελούνται από υδατάνθρακες που αποδεσμεύουν με σταδιακό τρόπο ενέργεια στον οργανισμό, κάτι πολύτιμο για όλους μας και ιδιαιτέρως για τα παιδιά που ως γνωστό βρίσκονται σε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.
Εξάλλου, όλα τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που προσλαμβάνουμε από την τροφή, πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες (50% – 55%) και ιδιαίτερα σύνθετους, όπως είναι οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών, οι οποίοι λόγω της αργής διάσπασης τους μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως παρέχουν στον οργανισμό υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Υψηλή διατροφική αξία για τα παιδιά
Τα ζυμαρικά αποτελούν για τα παιδιά μια πρόταση υψηλής διατροφικής αξίας: αφενός έχουν σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β1 και το φυλλικό οξύ) που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο παιδικός οργανισμός, μιας και αυξάνουν τη μνήμη και καταπολεμούν την κόπωση. Αφετέρου συνδυασμός των ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτας ή βασιλικού και τυρί, εξοικειώνουν τα παιδιά με την ιδέα πως πλήρες γεύμα εμπεριέχει ποικιλία τροφίμων, θέτοντας τις βάσεις για την σωστή εφαρμογή του μοντέλου της Μεσογειακής Διατροφής. Παράλληλα οι σάλτσες λαχανικών και το τυρί που πασπαλίζουν πάνω από τα αγαπημένα τους ζυμαρικά, προμηθεύουν τον παιδικό οργανισμό και με πολύτιμα αντιοξειδωτικά, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην υγεία των οστών, των δοντιών και της άμυνας του οργανισμού.

Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc. in Nutritional Medicine – University of Surrey
Διευθυντής τμήματος Γονιδιακής Διατροφής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»