Τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν

PASTA FIT

Τα μακαρόνια βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με διάφορα άλλα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ψωμί και το ρύζι, γεγονός που συστήνει τη συχνή κατανάλωσή του σε εβδομαδιαία βάση.

Αξίζει να αναφερθεί σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν, ότι μία κανονική μερίδα από μακαρόνια (100γρ) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους και μόνο 342 θερμίδες, δηλαδή περίπου 14% των καθημερινών μας αναγκών σε θερμίδες, ενώ μας δίνει 75 γραμμάρια υδατάνθρακες και 13 γραμμάρια πρωτεΐνες. Ταυτόχρονα, τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο.

Επιπλέον, τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι απορροφώνται από τον οργανισμό μας με σταθερό και σταδιακό ρυθμό, με αποτέλεσμα να μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα η επιλογή ζυμαρικών ολικής αλέσεως, βοηθάει ακόμα περισσότερο στον έλεγχο του σωματικού βάρους, μιας και έχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από τα κλασικά. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός πέψης τους γίνεται ακόμα πιο αργά ακόμα πιοκαι σταδιακάό, επιτρέποντας να επέλθει κορεσμός με μικρότερη ποσότητα κατανάλωσης.

Αυτό που καθιστά τα μακαρόνια «παχυντική» τροφή είναι ο τρόπος παρασκευής μαγειρέματός τους, δηλαδή οι πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες, κρέμα γάλακτος και το ζωικό βούτυρο. Ωστόσο, μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά (κάλιο, βιταμίνη Ε, λυκοπένιο, β-καροτένιο).

Συνεπώς, τα ζυμαρικά αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή που μπορεί να ενταχθεί στην δίαιτα.