Μακαρόνια al dente: 7 Tips για να πετύχεις τα τέλεια “αλ ντέντε” μακαρόνια

μακαρόνια al dente

Στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι, η συνταγή έλεγε πως τα μακαρόνια πρέπει να είναι αφράτα και ζουμερά, ειδικά όταν συνοδεύονται από κρέας και την κλασική κόκκινη σάλτσα ντομάτας. Σήμερα, ωστόσο η πρόκληση είναι τα τέλεια “al dente” μακαρόνια!

Τι σημαίνει “al dente”;

Η ακριβής μετάφραση της ιταλικής φράσης “al dente” , ( που στα ελληνικά προφέρεται αλ ντέντε) είναι “στο δόντι” και αυτό γιατί η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής αφήνει μία σκληρότητα στα μακαρόνια που γίνεται αντιληπτή κατά τη μάσηση.

Λένε πως αν αγαπάς πραγματικά τα μακαρόνια, μόνο “al dente” αξίζει να τα απολαμβάνεις. Με ισορροπημένο “κράτημα”, δεμένη σάλτσα και γεμάτη όψη.

Αρκεί να ακολουθείς τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού στη συσκευασία;

Η απάντηση είναι όχι. Τα τέλεια “al dente” μακαρόνια έχουν μερικά μυστικά, μα όσο πιστά κι αν τα εφαρμόσεις, η πρώτη ύλη και η σύσταση των ζυμαρικών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, η ποσότητα και η ποιότητα πρωτεΐνης, αλλά και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των ζυμαρικών, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τελική απόδοση ενός πιάτου.

Η MISKO Χρυσή Σειρά από εξαιρετικής ποιότητας μονοποικιλιακό σιτάρι και υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, προσφέρει ιδανικό κράτημα και μοναδική γεύση σε κάθε δημιουργία.

 

μακαρονια αλ ντεντε misko

 

7 μυστικά για τα τέλεια “al dente” μακαρόνια:

 

  • Χρησιμοποιούμε πάντα μεγάλη κατσαρόλα και τουλάχιστον 4 λίτρα νερό για μία συσκευασία ζυμαρικών.

 

  • Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε την επιθυμητή ποσότητα αλατιού και ανακατεύουμε καλά.

 

  • Έπειτα μπορούμε να ρίξουμε τα μακαρόνια και τότε ξεκινάει η χρονομέτρηση του βρασμού.

 

  • Ανακατεύουμε πολύ καλά στην αρχή, πάντα προς μία κατεύθυνση (δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα) και όχι μπρος πίσω, γιατί μπορεί να μειωθεί η ένταση του βρασμού.

 

  • Δεν προσθέτουμε ελαιόλαδο ή άλλη λιπαρή ουσία στο νερό.

 

  • Δεν ακολουθούμε τον ακριβή χρόνο βρασμού που αναγράφεται στο πακέτο, ειδικά όταν πρόκειται να μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε σκεύος με σάλτσα, για να τα “δέσουμε”.

 

  • Βγάζουμε τα μακαρόνια 1 με 2 λεπτά νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο βρασμού και τα μακαρόνια μας είναι al dente!