Η κατάλληλη διατροφή για την υπέρταση
Υπέρταση ορίζεται η κατάσταση στην οποία η συστολική πίεση (μεγάλη) είναι >140mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και η διαστολική (μικρή) >90mmHg.
Στο 90-95% των περιπτώσεων αιτίες για την αύξηση της πίεσης σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο το αυξημένο σωματικό βάρος, οι άσχημες διατροφικές συνήθειες, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το άγχος.
Υπάρχει άραγε συγκεκριμένη διατροφική αγωγή που μπορεί να συμβάλλει θετικά στην καταπολέμηση της υπέρτασης;
Ένα πρωτοποριακό σχήμα διατροφής (Dash Diet) προτείνεται εδώ και καιρό από πολλούς ερευνητές, προκειμένου με φυσικό τρόπο να καταπολεμηθεί η υπέρταση. Τα χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας έχουν ως εξής:
- Καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
- Καθημερινά 2 μερίδες γαλακτοκομικών μειωμένων σε λιπαρά.
- Όσπρια και μη επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα ή δημητριακά (ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες)
Ψάρια, τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαία - Ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια ή σπόρους
Να αποφεύγετε
- Τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
- Βούτυρο
- Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά (είδη ζαχαροπλαστικής, σοκολάτα, κρουασάν, αλλαντικά, πλήρη γαλακτοκομικά, άσπρες σάλτσες)
Υψηλή πρόσληψη αλατιού: Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νατρίου, που αποτελεί το συστατικό του αλατιού, που επηρεάζει την πίεση) στα 2.400mg καθημερινά. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι καθημερινά. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο «κρυμμένο» αλάτι στα τρόφιμα. Νεότερες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα διάφορα τρόφιμα.
Προκειμένου να ρυθμίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την αρτηριακή μας πίεση είναι σημαντικό να:
- Μειώνουμε το αλάτι στο μαγείρεμα και ενισχύουμε τη γεύση του φαγητού με μυρωδικά.
- Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν πολύ αλάτι: παχιά και αλμυρά τυριά (φέτα, παρμεζάνα, καπνιστά τυριά, κονσέρβες, παστά, τουρσί, ελιές, πατατάκια, ποπκορν,, αλμυρά σνακ, πίτες, σάλτσες, σιρόπια, κύβους από ζωμό, μουστάρδα ή κέτσαπ, αλμυροί ξηροί καρποί