Απαντάμε στους Μύθους για τα Ζυμαρικά

Μύθος 1: Τα ζυμαρικά «παχαίνουν»

Με μόλις 300 θερμίδες ανά μερίδα τους (85γρ. μη βρασμένου προϊόντος) και στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας μαζί με τα υπόλοιπα αμυλούχα τρόφιμα, ποιος μπορεί να συνεχίσει να κατηγορεί τα ζυμαρικά για αύξηση βάρους; Άλλωστε, κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν οδηγεί σε αύξηση του βάρους μας, αλλά σημασία έχουν οι διατροφικές μας επιλογές συνολικά μέσα στην ημέρα και φυσικά… το μέγεθος της μερίδας. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες που περιέχουν αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και το 45-60% της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης. Έτσι, διαλέξτε τα για να συνοδέψετε το κρέας σας, βάλτε τα στις σαλάτες σας και συνδυάστε τα με σάλτσες τομάτας με λαχανικά ώστε να έχετε την αγαπημένη τους γεύση όσο συχνά επιθυμείτε στα πιάτα σας.

Μύθος 2: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν λιγότερες θερμίδες από τα παραδοσιακά

Εδώ τα πράγματα είναι απλά! Δεν επιλέγουμε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης επειδή είναι «διαίτης» αλλά επειδή κατά την παραγωγική τους διαδικασία συγκρατούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συγκριτικά με τα παραδοσιακά. Ανάμεσα στα συστατικά αυτά βρίσκονται οι φυτικές ίνες, που προσφέρουν κορεσμό στα γεύματά μας, αλλά και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Έτσι, ενδέχεται στην ίδια ποσότητα να μας χορτάσουν περισσότερο τα ολικής άλεσης ζυμαρικά, όμως οι θερμίδες που θα προσλάβουμε παραμένουν οι ίδιες.

Μύθος 3: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι άγευστα

Πώς μπορούμε να αποκαλέσουμε «άγευστο» ένα τρόφιμο που κατά κύριο λόγο αποτελεί τη βάση μας για να δημιουργήσουμε όλων των ειδών τις συνταγές; Το τελικό μας πιάτο ολοκληρώνεται με τη γεύση της σάλτσας που θα επιλέξουμε, των μυρωδικών, των λαχανικών και γενικότερα των υλικών μας. Επειδή όμως η γεύση για τον καθέναν είναι υποκειμενική υπόθεση έχετε κατά νου ότι τα ολικής άλεσης ζυμαρικά, λόγω της αυξημένης ποσότητας φυτικών ινών, ενδέχεται να παρουσιάσουν λίγο πιο «τραχιά» υφή. Πλέον, με τη σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής και τα χρόνια παράδοσης στα ζυμαρικά, θα βρείτε στο εμπόριο υψηλής ποιότητας ζυμαρικά ολικής άλεσης με εξαιρετική γεύση και μαγειρική απόδοση που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα απλά ζυμαρικά. Μία δοκιμή αρκεί για να σας πείσει και να διαλέξετε το δικό σας αγαπημένο!

Μύθος 4: Τα ζυμαρικά «απαγορεύονται» για τα άτομα που έχουν διαβήτη

Η ισορροπημένη διατροφή που προτείνουμε σε ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη είναι όμοια με αυτή που θα έπρεπε λίγο-πολύ να ακολουθούμε όλοι μας! Συν μερικά ακόμη tips για να υπάρχει ευγλυκαιμία μέσα στην ημέρα. Έτσι, τα ζυμαρικά ως αμυλούχο τρόφιμο μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή και κάποιου με διαβήτη, ενώ καλές πρακτικές είναι ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνη και η επιλογή ολικής άλεσης προϊόντος, στοιχεία που μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του πιάτου και συμβάλλουν στην ομαλή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Μύθος 5: Τα ζυμαρικά al dente έχουν λιγότερες θερμίδες

Ο βαθμός βρασμού δεν επηρεάζει τις θερμίδες του τελικού προϊόντος, επομένως τα al dente δεν έχουν λιγότερες θερμίδες. Και πάλι αξία εδώ έχει η μερίδα που θα σερβίρετε, η οποία και θα καθορίσει την ποσότητα θερμίδων που τελικά θα προσλάβετε. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε ωστόσο, είναι πως τα al dente ζυμαρικά θα καθυστερήσουν τον ρυθμό πέψης και αποτελούν καλύτερη επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς καθυστερούν και τον ρυθμό αύξησης της γλυκόζης αντίστοιχα.

Γράφει η Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Marventano, S., Vetrani, C., Vitale, M., Godos, J., Riccardi, G. and Grosso, G., 2017. Whole grain intake and glycaemic control in healthy subjects: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients9(7), p.769.

Cioffi, I., Santarpia, L., Vaccaro, A., Iacone, R., Labruna, G., Marra, M., Contaldo, F., Kristensen, M. and Pasanisi, F., 2016. Whole-grain pasta reduces appetite and meal-induced thermogenesis acutely: a pilot study. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism41(3), pp.277-283.