Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 (ΣΔ2) συνηθίζεται να λέγεται μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Αν και η γενετική βάση του ΣΔ2 δεν έχει ακόμα πλήρως διευκρινιστεί, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν τους σημαντικότερους μη-γενετικούς, παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου.
Σύμφωνα με τις συστάσεις μεγάλων διεθνών οργανισμών, η διατροφή αποτελεί το πρωταρχικό στόχο στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ειδικότερα, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως) συμβάλλουν στη μείωση της λιπογένεσης και του σωματικού βάρους μέσω μηχανισμών που περιλαμβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της ικανότητας της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και έτσι να ρυθμίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Βασικές διατροφικές οδηγίες για το σακχαρώδη διαβήτη:
- Διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα (ΔΜΣ: 18.5- 25 Kgr/m2).
- Μη μένετε νηστικοί για πάνω από 3 ώρες: τα τακτικά γεύματα βοηθούν στη ομαλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
- Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σακχάρου και προκαλείται πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού.
- Καταναλώνετε, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης.
- Περιορίστε την κατανάλωση της ζάχαρης και των γλυκών που περιέχουν λίπος (πάστες, τούρτες, παγωτό κ.λ.π).
- Περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων όπως κόκκινο κρέας, βούτυρο, γλυκίσματα (γλυκά ζαχαροπλαστείου, κρουασάν κ.ά.), έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα (γαριδάκια, τυρόπιτα, κασερόπιτα, κ.ά.), πλήρη γαλακτοκομικά, κίτρινα τυριά κ.ά.
- Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση του αλκοόλ. 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί μερικές φορές την εβδομάδα πιθανόν να ωφελούν την υγεία της καρδιάς αλλά και του κυκλοφορικού συστήματος.
- Καταναλώνετε καθημερινά 2 ποτήρια πράσινο τσάι: Κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν πως το πράσινο τσάι συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αποτελεί ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
- Να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων: ελέγξτε την περιεκτικότητα του τροφίμου σε κορεσμένο (κακό) λίπος, στην ποσότητα του νατρίου (αλατιού) και των σακχάρων που περιέχουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές!
- Εντάξετε καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
- Καταναλώνετε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο Γλυκαιμικός Δείκτης ενός τροφίμου χαρακτηρίζεται χαμηλός όταν κυμαίνεται μεταξύ 0-55 σε μια κλίμακα 0-100. Οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου αλλά και στην απώλεια βάρους, όπως προκύπτει από πρόσφατες κλινικές μελέτες.