facebook instagram youtube

Χαλβάς με Σιμιγδάλι Ψιλό & Πορτοκάλι

Βαθμολογία 5 από 5
(1)

Φτιάξτε τον πιο αρωματικό χαλβά με σιμιγδάλι ψιλό και πορτοκάλι! Με ξηρούς καρπούς και κανέλα, αυτή είναι η πιο εύκολη συνταγή για να απολαύσετε τον παραδοσιακό και αγαπημένο σε όλους χαλβά με σιμιγδάλι ψιλό και πορτοκάλι.

Δημιουργήστε και απολαύστε  χαλβά με σιμιγδάλι ψιλό και πορτοκάλι, ιδανικό για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και για κάθε περίσταση. Με υλικά όπως σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, αποκτά μοναδική γεύση και τέλεια υφή. Η καραμέλα δίνει πλούσια γεύση, ενώ το πορτοκάλι χαρίζει φρεσκάδα. Ένα νηστίσιμο γλυκό που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους με την απλότητά του!

 

Χαλβάς με Σιμιγδάλι Ψιλό & Πορτοκάλι: Η ιστορία του

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι ψιλό και πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες που φτάνουν στην οθωμανική περίοδο. Πρόκειται για ένα οικονομικό και νηστίσιμο γλυκό που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην ανάγκη για γευστικές αλλά απλές συνταγές. Το άρωμα του πορτοκαλιού προσδίδει μια δροσερή νότα στη γλυκιά γεύση του, ενώ η καραμελωμένη ζάχαρη και τα αρώματα των μπαχαρικών τον καθιστούν μοναδικό.

 

Fun Fact

Στην Ελλάδα, υπάρχει μια παροιμία που λέει: “Ο χαλβάς θέλει υπομονή και αγάπη“, καθώς το συνεχές ανακάτεμα είναι το μυστικό για την τέλεια υφή. Οι παλιές νοικοκυρές πίστευαν ότι το πόσο καλά ανακατεύεις τον χαλβά επηρεάζει τη γεύση του, γι’ αυτό και συχνά τον έφτιαχναν με παρέα, συνοδεύοντάς τον με ιστορίες και γέλια. Είναι ένα γλυκό που ενώνει οικογένειες και φίλους!

shadow shadow
preperation 10΄ Χρόνος
Προετοιμασίας
cup 40΄ Χρόνος
Μαγειρέματος
hat εύκολη Βαθμός
Δυσκολίας
dish 10 Μερίδες
materials ΥΛΙΚΑ

MISKO Σιμιγδάλι Ψιλό

2 πορτοκάλια

½ κούπα ηλιέλαιο

2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό MISKO

3 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη

4 κούπες χλιαρό νερό

80 γρ. μείγμα ξηρών καρπών

100 γρ. σταφίδες

κανέλα

materials ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και τα πορτοκάλια. Βράζουμε τα πορτοκάλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασμού φροντίζουμε τα πορτοκάλια να είναι πάντα σκεπασμένα με νερό.

Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Τα στίβουμε και τα πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός blender μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρει το σιμιγδάλι ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα συνέχεια για 15 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα μας. Προσοχή, το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό ώστε να μην κοχλάζει το μείγμα και μας κάψει.

Μόλις πήξει, ρίχνουμε το μείγμα ξηρών καρπών, τις σταφίδες και τον πουρέ πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Τέλος αλείφουμε με ηλιέλαιο μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα στη μέση. Προσθέτουμε το μείγμα του χαλβά και το απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 3 ώρες, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με κανέλα.

spinner

Συνδεθείτε / Εγγραφείτε για να αξιολογήσετε τη συνταγή.

Σύνδεση

Αξιολογήστε τη συνταγή

Βαθμολογία 5 από 5
24 Ιουλίου, 2024
Avatar for amalia nk
amalia nk
© MISKO 2025. All rights reserved. | Created by Sleed and Concept Maniax.