Προετοιμασίας
Μαγειρέματος
Δυσκολίας
MISKO Σπαγγέτι No7
Για το ψητό σκόρδο
1 κεφάλι σκόρδο (ή περισσότερα, δείτε tip)
Λίγο ελαιόλαδο
Για τα ζυμαρικά
500 γρ Σπαγγέτι Νο7 MISKO
2 κουτ. σούπας λάδι από τις λιαστές ντομάτες + 1 ακόμα αν χρειαστεί για τα ζυμαρικά
500 γρ μικρά μανιτάρια καφέ, κομμένα σε φέτες
150 γρ λιαστές ντομάτες (από βάζο), κομμένες σε λωρίδες
4 κουτ. σούπας σκόρδο ψητό, πολτοποιημένο (από περίπου 9-10 μεγάλες σκελίδες)
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό
120 ml λευκό κρασί καλής ποιότητας
250 ml κρέμα γάλακτος σόγιας ή άλλη φυτική κρέμα
100 γρ πεκορίνο Αμφιλοχίας ή 1 κούπα φυτική παρμεζάνα + έξτρα για το σερβίρισμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το κεφάλι σκόρδου. Κόβουμε το επάνω μέρος των σκελίδων, χωρίς να τις χωρίσουμε, έτσι ώστε να φανεί λίγο το εσωτερικό τους. Περιχύνουμε την κομμένη πλευρά με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Τυλίγουμε με λίγο χαρτί ψησίματος και λίγο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε το πακετάκι (το σκόρδο να είναι με τη ρίζα κάτω) σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χωρίζουμε τις σκελίδες και πιέζουμε το κάτω μέρος της καθεμιάς μέχρι να βγει το σκόρδο από τη φλούδα (θα πεταχτεί από την κομμένη πλευρά). Λιώνουμε τις ψημένες σκελίδες με ένα πιρούνι. Μετράμε 4 κουταλιές σούπας και αν περισσέψει το φυλάμε στο ψυγείο για λίγες μέρες ή στην κατάψυξη.
Βάζουμε το Σπαγγέτι Νο7 MISKO να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Παράλληλα ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τις δυο κουταλιές από το λάδι της λιαστής ντομάτας. Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Στο μεταξύ σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας στην άκρη λίγο από το νερό τους. Αν δεν είναι έτοιμη η σάλτσα επιστρέφουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με μια κουταλιά σούπας από το λάδι της λιαστής και ανακινούμε την κατσαρόλα να καλυφθούν όλα. Αφήνουμε στην άκρη.
Όταν γίνουν τα μανιτάρια προσθέτουμε στο τηγάνι τη λιαστή ντομάτα, το πολτοποιημένο ψητό σκόρδο, το θυμάρι, το πιπέρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά για περίπου δυο λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για ένα περίπου λεπτό να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ. Προσθέτουμε την κρέμα και όταν ενσωματωθεί ρίχνουμε και το τυρί. Ανακατεύουμε να λιώσει και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τα σουρωμένα ζυμαρικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λιγάκι από το νερό βρασίματος για να αραιώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε άμεσα με έξτρα τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
Αξίζει να φτιάξουμε παραπάνω σκόρδο για να το έχουμε για άλλες συνταγές. Βγάζουμε τις ψημένες σκελίδες από τη φλούδα και τις φυλάμε στην κατάψυξη.
Αν δεν προλαβαίνουμε να ψήσουμε το σκόρδο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ωμό με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Λιώνουμε 2 σκελίδες με το ειδικό εργαλείο και το προσθέτουμε στα μανιτάρια λίγο πριν τη λιαστή ντομάτα. Ανακατεύουμε καλά να σοταριστεί και συνεχίζουμε την συνταγή.
Ιδανικά στο τέλος ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στο τηγάνι, όμως με τις ποσότητες της συνταγής ίσως δεν χωράνε οπότε κάνουμε το αντίστροφο για ευκολία.
Για vegan εκδοχή του πιάτου απλά αντικαθιστούμε το τυρί με ένα αντίστοιχο φυτικό όπως πχ vegan παρμεζάνα του εμπορίου ή σπιτική.
Συνδεθείτε / Εγγραφείτε για να αξιολογήσετε τη συνταγή.
ΣύνδεσηΑξιολογήστε τη συνταγή
Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις.