Προετοιμασίας
Μαγειρέματος
Δυσκολίας
MISKO Σιμιγδάλι Ψιλό
180 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό MISKO
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
50 ml κονιάκ
ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
120 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γλ. γαρίφαλο (σκόνη)
100 ml νερό
160 ml ελαιόλαδο
160 ml ηλιέλαιο
50 γρ. μέλι
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
500 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
180 γρ. μέλι
Για την επικάλυψη
600 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
2 κ.σ. ηλιέλαιο
80 γρ. φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τα μελομακάρονα. Σε μπολ ανακατεύουμε το Σιμιγδάλι Ψιλό MISKO με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το νερό, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το μέλι.
Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και όταν αφρίσει προσθέτουμε στο υγρό μείγμα ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε το μείγμα σιμιγδαλιού στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί ενιαία μαλακή ζύμη (δεν ζυμώνουμε πολύ). Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα (25-30γρ. το καθένα) και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε σταυρωτά με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού και τα ψήνουμε (εάν χρειαστεί, σε δόσεις) σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
Τα βγάζουμε απ’ το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε ανά δόσεις για 20-30’’ από το κρύο σιρόπι (κι απ’ τις 2 μεριές) και τα ακουμπάμε σε μία σχάρα που έχουμε ακουμπήσει σε ταψί. Τα αφήνουμε να κρυώσουν έτσι για 1 ώρα και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ, πάνω από κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπά το μπολ το νερό) την κουβερτούρα με το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε λείο σοκολατένιο μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βουτάμε προσεκτικά τα μελομακάρονα να καλυφθούν και τα μεταφέρουμε πίσω στη σχάρα. Τα πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη και τα σερβίρουμε. Τα φυλάμε καλυμμένα σε δροσερό σημείο του σπιτιού ή εναλλακτικά στο ψυγείο.
Η συνταγή βγάζει περίπου 60-65 μελομακάρονα.
Συνδεθείτε / Εγγραφείτε για να αξιολογήσετε τη συνταγή.
ΣύνδεσηΑξιολογήστε τη συνταγή
Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις.