Savoir Vivre στο Τραπέζι
Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς στο τραπέζι είναι ένα δείγμα ευγένειας. Πέρα, λοιπόν από τους βασικούς κανόνες του savoir vivre, όπως π.χ. του να μη μιλάμε με το στόμα γεμάτο, ή να μην ακουμπάμε το τραπέζι με τους αγκώνες, είναι σημαντικό να ακολουθούμε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές τόσο σε επίσημα δείπνα, όσο και σε ένα απλό δείπνο.
Παρακάτω θα δούμε μερικούς γενικούς κανόνες savoir-vivre που ισχύουν στο τραπέζι.
- Μόλις καθίσετε στο τραπέζι μην παραλείψετε να βάλετε την πετσέτα στα πόδια σας. Αν χρειαστεί φροντίστε να σκουπίσετε τα χείλη σας διακριτικά. Την πετσέτα μην την ακουμπήσετε ξανά στο τραπέζι, παρά μόνο όταν έχετε τελειώσει εντελώς με το γεύμα σας. Στο τέλος του γεύματος, διπλώστε την πετσέτα σας και τοποθετήστε την στα αριστερά σας.
- Ακόμα κι αν σας σερβίρουν πριν από τους άλλους, δεν πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε μέχρι να έχουν καθίσει όλοι στο τραπέζι και να έχουν όλοι ένα γεμάτο πιάτο μπροστά τους. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τον ίδιο ρυθμό στο φαγητό με τους υπόλοιπους. Δηλαδή, μην τρώτε βιαστικά ή υπερβολικά αργά. Το να τρώτε πολύ δυνατά επίσης δεν είναι ευγενικό, ενώ φροντίζουμε να μη βάλουμε πολύ φαγητό στο στόμα μας.
- Ενώ τρώτε, κρατάτε το αριστερό σας χέρι στην άκρη του τραπεζιού, στην αριστερή πλευρά του πιάτου, ενώ στο δεξί χέρι κρατάτε ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι και χρησιμοποιείτε αυτό το χέρι για να φάτε. Ενώ τρώτε δε σκύβετε πάνω από το πιάτο, και κρατάτε την πλάτη σας ευθεία. Μόνο όταν έχετε τελειώσει με το φαγητό σας, ακουμπάτε και τα δύο μαχαιροπίρουνα παράλληλα.
- Σύμφωνα με τους κανόνες του savoir-vivre κατά τη διάρκεια ενός γεύματος δεν πρέπει να σηκώνεστε από το τραπέζι. Αν θέλετε κάτι που βρίσκεται μακριά σας π.χ. το ψωμί, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από το άτομο που κάθεται δίπλα σας. Θα πρέπει επίσης να θυμόσαστε ότι δεν πρέπει να απλώνετε το χέρι σας μπροστά από κάποιον. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από το άτομο, να περάσετε την πιατέλα πίσω από την πλάτη του/της ή να του ζητήσετε να περάσει το πιάτο στον ενδιαφερόμενο.
- Το πιάτο σας πρέπει να είναι στη θέση του ανά πάσα στιγμή. Δεν πρέπει να το σηκώνετε πιο κοντά στο στόμα σας ή να το φέρνετε πιο κοντά στην πιατέλα ή στα μπολ για σερβίρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα μπολ θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στο πιάτο σας.
- Όταν σερβίρετε τον εαυτό σας από μια πιατέλα, πρέπει να πάρετε το κομμάτι που βρίσκεται πιο κοντά σας. Το να ψάχνετε για το σωστό κομμάτι σε όλο το πιάτο και να αγγίζετε όλες τις μερίδες, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του savoir-vivre. Θα πρέπει επίσης να θυμόσαστε ότι δεν είναι αποδεκτό να βάζετε φαγητό από μια πιατέλα με το πιρούνι, το κουτάλι ή το μαχαίρι σας.
- Οι κανόνες του savoir-vivre δεν επιτρέπουν το να φυσάτε πάνω στο γεύμα στο πιάτο σας. Αν το φαγητό τσας είναι πολύ ζεστό, θα πρέπει να περιμένετε λίγο μέχρι να έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
- Αν βρείτε κάποιο μη ελκυστικό κομμάτι, π.χ. λίπος ή χόνδρο, θα πρέπει να το βάλετε διακριτικά στην άκρη του πιάτου σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην το βλέπει κανείς.
- Όταν τελειώσετε με το φαγητό απλά τοποθετήστε το μαχαίρι και το πιρούνι μέσα στο πιάτο με τις λαβές μπροστά του και τις μύτες του πιρουνιού προς τα πάνω.
Πηγές:
https://formadore.com/magazine/savoir-vivre-at-the-table-how-do-you-eat-your-meals-elegantly
https://www.iefimerida.gr/zoi/savoir-vivre-kanones-symperiforas-kalesmenoy-trapezi