Κορυφαία ελληνικά μακαρόνια από ελληνικά σιτηρά

Ελληνικά Σιτηρά

Η MISKO, η μεγαλύτερη μάρκα ζυμαρικών στην Ελλάδα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική αγροτική παραγωγή. Τα προϊόντα MISKO παράγονται με σιμιγδάλι από υψηλής ποιότητας σκληρό σιτάρι που προέρχεται και από τη συμβολαιακή καλλιέργεια 60.000 στρεμμάτων Ελλήνων αγροτών.

Ποια μακαρόνια είναι παραδοσιακά Ελληνικά;

Η παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών πλασμένα με αγνά υλικά (σιτάρι, γάλα, αυγά) αποτελούσε παράδοση στο καθημερινό ή κυριακάτικο ελληνικό τραπέζι. Οι χυλοπίτες, το κοφτό μακαρονάκι, το κριθαράκι και το κουσκουσάκι είναι μερικά από τα Ελληνικά παραδοσιακά ζυμαρικά που μέχρι σήμερα έχουν θέση στην καρδιά και το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας.

Ελληνικά Ζυμαρικά: Η ιστορία της MISKO

Από το 1927 μέχρι σήμερα, η MISKO παράγει στην Ελλάδα από 100% ελληνικά σιτηρά, ζυμαρικά νόστιμα και θρεπτικά, που δίνουν τη δυνατότητα σε όλους μας να προσφέρουμε στην οικογένεια μας ό,τι καλύτερο. Κάθε πακέτο ζυμαρικών MISKO περικλείει μέσα του όλη την ποιότητα, την πρωτοπορία και την ιστορία της MISKO, που προχωρά και εξελίσσεται μαζί με την ιστορία της Ελληνικής οικογένειας. Αυτό ήταν και παραμένει διαχρονικά το όραμα της MISKO.

Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου

Η MISKO με στόχο να ενισχύσει την προώθηση παραγωγής ελληνικού σκληρού σίτου υψηλής ποιότητας και χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δημιούργησε το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου. Στόχος του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τον παραγωγό, το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και γενικότερα για την ενίσχυση μιας ανταγωνιστικής  αγροτικής παραγωγής που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα. 

Το Πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας
  2. Ενδυνάμωση της ενημέρωσης των αγροτών και,
  3. Διεύρυνση της εκπαίδευσης των παραγωγών, των επαγγελματιών του κλάδου και του ευρέως κοινού. 

Για την υλοποίηση του Προγράμματος βοήθησαν σημαντικά πάνω από 877 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και 11 προπτυχιακά, 4 μεταπτυχιακά και 3 ερευνητικά προγράμματα μέσα σε 4 χρόνια (2017 – 2021).

Οφέλη

Μέσω του λογισμικού του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO Ουσιαστικά, αυτοματοποιήθηκε ο υπολογισμός του κόστους παραγωγής και κερδοφορίας και έτσι προστατεύονται οι παραγωγοί από λανθασμένους υπολογισμούς, που θα τους οδηγούσαν σε αβέβαιες επιλογές στο μέλλον.

Το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO στοχεύει στην καλύτερη δυνατή οργάνωση της παραγωγής για βελτιστοποίηση της ποιότητας της πρώτης ύλης, του εισοδήματος του παραγωγού, αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αγροτικής δραστηριότητας συνδυάζοντας τη γνώση για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής με τις εξελίξεις στην παραγωγή υψηλής ποιότητας τελικών προϊόντων 

Πέρα από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα οφέλη, στόχος της MISKO είναι να καλύψει και τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Το πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει την καινοτόμα Χρυσή Σειρά της MISKO που αποτελεί Κορυφαίο Ελληνικό Ζυμαρικό και είναι προϊόν από σιμιγδάλι που παράγεται από το μονοποικιλιακό σιτάρι Σβέβο από επιλεγμένους παραγωγούς.

Καινοτομία για το περιβάλλον και τον καταναλωτή

Στόχος της MISKO μέσα από αυτό το πρόγραμμα, είναι να επιτύχει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της χρήσης χημικών ουσιών, ενώ καταφέρνει να συντηρεί την γονιμότητα του εδάφους διατηρώντας έτσι την ισορροπία της φύσης. Η MISKO μεταφέρει την πολύπλευρη τεχνογνωσία της για το σκληρό σιτάρι στο αγροτικό δυναμικό της χώρας. 

Το Πρόγραμμα δίνει στους Έλληνες αγρότες πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία βέλτιστων τρόπων καλλιέργειας σιταριού, ενώ παράλληλα τους εκπαιδεύει και τους υποστηρίζει σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι αγρότες εξασφαλίζουν έτσι τη σταθερή διάθεση της παραγωγής τους και απολαμβάνουν σημαντικά οικονομικά οφέλη που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους με αύξηση των εσόδων τους και παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Βέλτιστες πρακτικές

Η MISKO υποστηρίζοντας τους Έλληνες αγρότες, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα σύνδεσης της παραγωγής με τον τελικό καταναλωτή. Το Πρόγραμμα βοηθά, αλλά και κατευθύνει τους αγρότες με στόχο να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στην βέλτιστη διαχείριση των χωραφιών τους και την υψηλής ποιότητας παραγωγής τους.

Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό granoduro.net, ένα πρόγραμμα που δέχεται στοιχεία για το αγρόκτημα (αγροί, θέση, τύποι εδάφους, αναλύσεις εδάφους, καλλιέργειες, κλπ), συνδέεται με μετεωρολογικούς σταθμούς για πληροφορίες για τον καιρό και με βάσεις δεδομένων και μπορούν να βοηθούν τον αγρότη να επιλέγει ποικιλίες, ποσότητα σποράς, είδος λίπανσης και χρόνο, φυτοπροστασία κλπ, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διαχείριση του αγροκτήματος. 

Η στενή, παραδοσιακή και συνεπής σχέση της MISKO με την αγροτική παραγωγή, η διαχρονική πρωτοπορία και η αδιάλειπτη προσήλωση στην ποιότητα, την καθιστούν πόλο αυθεντίας σε ότι αφορά το πεδίο της έρευνας, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης για το ελληνικό σιτάρι και τη μεσογειακή διατροφή.